Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Będąc w korku zauważyłem ze wentylator chłodnicy się nie włącza. Sam wentylator działa, na krótko podłączyłem go do akumulatora. Nie wiem jak z termoczujnikiem... Jak sprawdzić działanie czujnika? Bynajmniej chodzi o to czy przy wtyczce jak zewrze styki powinien się wentylator załączyć? Jeżeli nie to co może być tego powodem?

Wczoraj w czasie trasy (robiłem jakieś 200km) wyświetlacz przestał pokazywać temp jest tylko coś takiego " (zegar) -.--*C " (2segmentowy wyświetlacz bez dat czy rds)

Edytowane przez SoJeR

https://forum.opel24.com/topic/52283-corsa-b-wentylator-ch%C5%82odnicy-nie-dzia%C5%82a-brak-temp-na-wyswietlaczu/

Jakiś kabel nie przetarł się ? Obejrzyj uważnie.

Jak zewrzesz piny w wtyczce czujnika (tego w chłodnicy) to wentylator powinien włączyć się.

Jutro sprawdzę zwierając piny wtyczki. Od początku jak mam tą corse nie zwróciłem uwagi tylko własnie jak stanąłem w korku, temp 100*C i wentylator nic dzisiaj sprawdzając temp ciut powyżej 100*C i cisza. Na szybko sprawdzając wtyczkę jeden z pinów miał zielony nalot. Czym to wyczyścić? WD40?

A co się stało z temp wyświetlacza?. Przestał wyświetlać temp tak nagle...

Tak jak wspomniałem wcześniej sprawdź kable w okolicy chłodnicy. Dwie kreski na wyświetlaczu to info że czujnik nie jest podłączony np w wyniku uszkodzenia kabla.

Możesz spróbować WD40, choć są specyfiki zdecydowanie lepsze (zapytaj w najbliższym sklepie z częściami elektronicznymi )

Kilkukrotnie też rozepnij i wepnij tą wtyczkę.

Gość mietekforce

UWAŻAJ to bardzo niebezpieczna sytuacja, może spowodować uszkodzenie silnika- przegrzanie.

Aby zbić awaryjnie temperaturę włącz nawiew na max prędkosć i na max ciepło, trochę pomoże silnikowi.

Teraz sprawdz czy czasami chłodnica sie nie zapchała, u góry może być goraca a u dołu zimna( u dołu jest czujnik), nastepnie czujnik w chłodnicy, jesli po zwarciu pinów w wiatraku on sie kręci to może czujnik do wymiany- uważaj na tanie zamienniki. Sprawdz termostat czy się nie zablokował.

Jutro sprawdzę zwierając piny wtyczki. Od początku jak mam tą corse nie zwróciłem uwagi tylko własnie jak stanąłem w korku, temp 100*C i wentylator nic dzisiaj sprawdzając temp ciut powyżej 100*C i cisza. Na szybko sprawdzając wtyczkę jeden z pinów miał zielony nalot. Czym to wyczyścić? WD40?

A co się stało z temp wyświetlacza?. Przestał wyświetlać temp tak nagle...

Po pierwsze sprawdź bezpieczniki. Jak Ci się uda dostać to zewrzyj na krotko piny w kostce od termowłącznika w chłodnicy, będziesz miał 100% pewności że to on jest uszkodzony. Styków nie czyść pod żadnym pozorem WD40 ale środkiem do czyszczenie styków typ Kontakt S 60. WD40 jak każdy smar to izolator jak go już użyłeś to musisz powierzchnie styków odtłuścić.

Edytowane przez mapetopel

Wiem co zrobić w sytuacji gdy silnik podchodzi do 100*C i nie włącza się wentylator :)

No faktycznie przed wypowiedzią przyjaciela mapetopel sprawdziłem sb bezpieczniki i faktycznie był uszkodzony bezpiecznik wentylatora. Nie użyłem WD40 Z pina wtyczki zeskrobałem ten nalot malutkim srubokręcikiem. Sprawdzimy co bedzie gdy stane jutro w korkach :)

Co do czujnika temp. urwał się kabel biało-niebieski. Jak bedę na warsztacie to sb go zlutuje i okleję taśma izolacyjna kable.

Podziękował. Można zamknać

Edytowane przez SoJeR

• 3 miesiące temu...

Witam chciałem dołączyć się do tematu i nie zakładać nowego.

Wczoraj miałem podobny problem jechałem w trasie ok 20 km i spowrotem.

Po jakiś 5 km zauważyłem że temp znacznie wzrosła i rośnie włączyłem nawiew nie pomogło zatrzymałem się wiatrak się nie załączył posprawdzałem kable i nic. Odczekałem dojechałem ledwo do celu. Potem w drodze powrotnej nieco przesadziłem by dojechać do stacji i się zatrzymać wywaliło mi od temp płyn z zbiorniczka. Kupiłem dolałem odczekałem pół h i dalej ledwo dojechałem do domu przy temp powyżej 100 st a w porywach 105 (na stacji miałem juz poza czerwona kreską).

W domu sprawdziłem wiatrak działa na krótko narazie muszę jeździć autem wiec zrobiłem włącznik wentylatora i dziś zobaczę czy coś pomoże w chłodzeniu.

Pytanie czy do wymiany jest czujnik ten w chłodnicy może termostat (choć węże oba gorące góra dół) chłodnica też góra i dół choć mogłoby się wydawać ze dół trochę chłodniejszy ale nie wiem czy nie złudzenie. Czy może jakiś inny czujnik gdzieś jest? Zegary temp działają nawiew też.

Corsa b z klima z 96 roku wcześniej wszystko chodziło jak trzeba choć zauważyłem jakiś czas temu że przy starcie nieco szarpie prawie nie odczuwalnie ale jednak.

Pozdrawiam i czekam na pomoc.

mogl pasc czujnik w chlodnicy

mogl i przekaznik

skoro na krotko dziala

zacznij od przekaznika

zrobic zworke jak zatrybi

to raczej nie bedzie to wlacznik termiczny czyli czujnik w chlodnicy ;)

dół trochę chłodniejszy ale nie wiem czy nie złudzenie

Nie uważałeś na lekcjach fizyki ;)

Grzejnik w domu też na dole jest chłodniejszy- złudzenie?

Czy może jakiś inny czujnik gdzieś jest?

Załaczający wentylator jest tylko jeden.