Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie dziś byłem przetestować auto z wiatrakiem po ok 4 km jazdy miałem już wskaźnik na czerwonym polu :/ po włączeniu wiatraka nic nie spadło może odrobine dopiero przy włączonym wiatraku i gorącym nawiewie na 4ke spadło ale do 103st około (nie dużo poniżej czerwonego pola). Także jestem uziemiony.

I zastanawia mnie teraz fakt czy jednak po naprawie czujnika czy przekaźnika coś to pomoże skoro teraz na krótko wiatrak nie daje rady ochłodzić??

Mógłbym prosić o fotkę tego przekaźnika albo jakieś namiary gdzie on jest?? (to te pod maską w skrzynce? jeśli tak mam tam 4 sztuki 1 czarny i 3 zielone ale nie wiem jak je wyjąć)

Czekam na odp

no nie skoro wiatrak byl wlaczony i nie zbilo temperatury

to cos nie tak z ukladem chlodzenia jest

wyjmij i sprawdz termostat czy sie otwiera

Sprawdziłem termostat gotowałem go przez trochę aż do wrzenia i dłużej i się nie otworzył więc to jego wina pytanie czy przez termostat mógł się nie załączać wentylator??

sprawa ma sie tak

auto zimne pracuje na malym obiegu

czyli chlodnica jest w tym momencie odlaczona

kiedy silnik osiaga temperature przewaznie okolice 92 stopni (odpowiednia dla danego termostatu-jest na nim wybita)

otwiera sie duzy obieg czyli goracy plyn jest wpuszczany do chlodnicy

dopiero tam po przekroczeniu temperatury zalaczania wentylatora okolice 98-102 stopni

ten sie wlacza i chlodzi plyn

wiec jesli termostat nie otwiera to i czujnik nie dostaje odpowiedniej temperatury

tak to wyglada w teorii

a praktyce czujnik tez mogl pasc

ok wielkie dzięki "Gawlak" takich ludzi nam potrzeba na tym świecie ;D narazie nie mam możliwości kupna termostatu wiec za jakieś 2-3 dni dam znać jak sie ma sytuacja po wymianie termostatu. I czy wszystko gra czy czujnik też walnięty i walczymy dalej. Pozdrawiam i do usłyszenia.