Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość grabo_luk

Witam.

Jestem szczęśliwym posiadaczem Corsy B, 96r, 1.2 8v benzyna.

Mam problem z elektronicznym piszczeniem(bo tak to chyba najlepiej nazwać) w czasie jak pracuje silnik.

Piszczenie jest przez cały czas jak silnik chodzi, po wyłączeniu znika.

Dźwięk jest wysoki, zbliżony do pracy pompy paliwa przy przekręceniu kluczyka w stacyjce na drugą pozycję.

Dodam jeszcze, że piszczenie słychać na zewnątrz jak i wewnątrz auta.

Na 100% nie jest to pasek klinowy, bo jest nowy, dobrze naciągnięty, poza tym wiem jaki dźwięk on wydaje:)

Czy wiecie co to może być i jak to wyeliminować?

Pozdrawiam:))

https://forum.opel24.com/topic/52663-problem-z-elektronicznym-piszczeniem-po-uruchomieniu-silnika/

Gość Kacper

Na 100% nie jest to pasek klinowy, bo jest nowy, dobrze naciągnięty,

A rolki tez są nowe ? Zrzuć ten pasek i wtedy sprawdź może to np łożysko alternatora piszczy.

Gość grabo_luk

Rolki nie są nowe, ale nie przypomina to w żadnym stopniu piszczenia łożysk, rolek itp. Poza tym, głośność nie wzrasta ze wzrostem obrotów, jakby miało to miejsce przy zużytych rolkach, czy łożyskach alternatora(tak podejrzewam..) Dzwięk ma cały czas taką samą głośność, przez cały czas pracy silnika, nie staje się głośniejszy, ani cichszy, ciągle tak samo.

pozdrawiam

Gość jarpen

a alarm w aucie masz? działa dobrze? u mnie masa była źle podłączona i czasem cichutko się włączał. można było go usłyszeć tylko jak się dobrze wsłuchało.

Gość grabo_luk

Alarmu nie mam. Sprawdziłem dziś rano, że dźwięk nie dochodzi z komory silnika, tylko gdzieś dalej, wgłąb samochodu(patrząc na przód), a tam trudno określić skąd, jak się nie ma kanału...

Gość jarpen

Alarmu nie mam. Sprawdziłem dziś rano, że dźwięk nie dochodzi z komory silnika, tylko gdzieś dalej, wgłąb samochodu(patrząc na przód), a tam trudno określić skąd, jak się nie ma kanału...

a może jakaś dziurka zrobiła Ci się w wydechu?