Gość krzych79 Opublikowano 2 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Witam wszystkich, Od jakiegoś czasu mam problem z obrotami w swojej Astrze G (kombi Z17DTL rok 2005)podczas zmiany biegów obroty się podwieszają, tzn. pozostają na kilka sekund na wartości 2500 a jak już spadną to wartości ok 750 po kilku sekundach wracają do pozycji prawidłowej ok 900. Dzieje się tak rano po odpaleniu samochodu oraz na rozgrzanym silniku po kilkunastu kilometrowej jeździe zwłaszcza kiedy zatrzymam się na chwilę, wyłączę silnik po krótkim postoju odpalam znowu i po ruszeniu z miejsca po zmianie biegu z 1 na 2 przy wciśniętym sprzęgle problem pojawia się znowu. problem pojawia się kilkukrotnie później się uspokaja. zauważyłem też, że nasila się to podczas wyższych temperatur na zewnątrz. jesienią i zimą zdarzało to się bardzo rzadko. Jest to uporczywe bo przy zmianie biegów szarpie sprzęgłem. dodam jeszcze, że na desce rozdzielczej nie świeci się żadna kontrolka wskazująca na błąd. Jeszcze jedno, nie wiem czy obroty biegu jałowego są prawidłowe podczas postoju utrzymują się na wartości powyżej 750 podczas jazdy to ok 900? Proszę o pomoc i poradę.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/53336-astra-g-17-cdti-z17dtl-problem-z-obrotami/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość krzych79 Opublikowano 21 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2012 Witam wszystkich! Postanowiłem pojechać do mechanika który po podłączeniu komputera stwierdził usterkę sterownika przepustnicy. Powiedział, że może pomóc czyszczenie benzyną ekstrakcyjną. Czy ktoś z was to robił? proszę o wskazówki lub manuala.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/53336-astra-g-17-cdti-z17dtl-problem-z-obrotami/#findComment-449595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi