Gość Killuminati Opublikowano 10 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2012 Witam forumowiczów, Czytając forum napotkałem się z wieloma opisywanymi przez Was przypadkami zacinania się stacyjki (haczenia wewnątrz o coś). Niestety i mnie się to przytrafiło i tym bardziej sytuacja jest podbramkowa (aha Polska gola!!! ), że jestem poza granicami naszego pięknego kraju a naprawa tu sporo będzie kosztowała. Na razie działa stacyjka zacinając się często podczas przekręcania kluczyka ale boję się, że odmówi mi posłuszeństwa na autostradzie a nie mam zamiaru płacić za drogie naprawy za granicą gdzie mechanicy nie znają się na niczym. Pytanko moje jest następujące: jak mogę odpalić moją Astrę F 1.4 z LPG (1999rok) kiedy wysiądzie mi całkowicie stacyjka (zatnie się)? Wiem, że to zabrzmi jak poradnik rabusia samochodów ale jakie kable połączyć, żeby ją odpalić? Liczę się z tym, że będę musiał plastiki pod kierownicą odłamać/odczepić. Może ktoś dysponuje zdjęciem albo kilkoma cennymi uwagami? Kolejne pytanie: Czy kiedyś zdarzyła się Wam sytuacja gasnących świateł mijania przy wrzucaniu kierunkowskazu? Jadąc autostradą już chyba 7 godzinę podczas wyprzedzania po włączeniu lewego kierunku światła gasły, a wracając na prawy pas i po włączeniu prawego - znowu się pojawiały (dodam, że była 22 wieczorem). To jest już mój 3 przełącznik od świateł i dotąd przez 2 lata nie sprawiał kłopotów. Później po krótkim postoju było już lepiej i tylko przygasały lekko jak wyrzucałem kierunek lewy czy to prawy (nigdy się to nie działo wcześniej). Można w razie awarii na drodze szybko połączyć światła mijania "na krótko" tak aby dojechać do domu? Pozdrawiam serdecznie   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/53516-odpalenie-astry-bez-kluczyka-zepsuta-stacyjka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomekc16nz Opublikowano 11 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2012 (edytowane) Ze stacyją to troche jest galimatias... Mi tez sie zacieła i amba... Musisz ja jak najszybciej naprawić (wymieniaja zapadki-koszt ok 100zł ale kluczyk zostaje ten sam... Obudowe i plastiki wokół stacyji normalnie sie odkręca tylko z samą stacyjka jest problem bo jest zerwany łeb od śruby obejmy... a odpalenie bez stacyjki jest jeszcze prostsze... w stacyjce jest zamontowany przełącznik (taka plastikowa kostka do której wchodzą przewody) który można wykręcić (tylko niepamiętam czy można to wykręcić gdy stacyjka jest zamontowana) i normalnie płaskim małym wkrętakiem przekręcać na zapłon i starter... a ze światłami nie pomogę bo nigdy z czymś takim niemiałem do czynienia Edytowane 11 Czerwca 2012 przez tomekc16nz   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/53516-odpalenie-astry-bez-kluczyka-zepsuta-stacyjka/#findComment-444520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mmarcinicramm Opublikowano 11 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2012 Miałem problem ze stacyjką w Astrze H, blokowanie było powiązane z blokadą kierownicy. Jeśli uda Ci się uruchomić i na trasie nie będziesz wyciągał kluczyka ze stacyjki podczas postoju, tankowania paliwa itp. to nie powinnia zablokwać się. Pilnuj aby nie zablokowała się kierownica. Ze swojego doświadczenia odradzam pryskania czymś smarującym w tą stacyjke, gdy tak zrobiłem u siebie to zblokowała się tak, że przez tydzień stał samochód, aż dotarł nowy wkład stacyjki.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/53516-odpalenie-astry-bez-kluczyka-zepsuta-stacyjka/#findComment-444533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sauat Opublikowano 7 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2012 Napraw to, zanim wpadniesz w tarapaty - u mnie stacyjka też się zacinała, ale puszczała przy większym nacisku. Po jakimś czasie w trakcie jazdy zabklokowała się kierownica, na szczęście był to środek miasteczka i jechałem wolno. Kolega mechanik stwierdził, że blokada jest wyr...ana i pewnie zapadki do wymiany.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/53516-odpalenie-astry-bez-kluczyka-zepsuta-stacyjka/#findComment-447798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi