Skocz do zawartości

Brak reakcji na gaz przy zimnym silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

ASTRA 2005 1,7 ISUZU 1OOKM

Wiem, że temat był już wałkowany ale mam podobny problem tylko, że to sie dzieje przy zimnym silniku; Wszystko co wyczytałem to sytuacja dzieje się jak się silnik rozgrzeje u mnie jest to na odwrót:

Otóż Na zimnym silniku podczas ruszania zapala się kontrolka awarii

-BRAK REAKCJI NA PEDAŁ GAZU

-PO PODŁĄCZENIU DO TECHA WYSKOCZYŁY DWA BŁĘDY POŁOŻENIA PEDAŁU GAZU-NIEPRAWIDŁOWA WARTOŚĆ SYGNAŁU.

PRZECZYSZCZONE ZOSTAŁY WSZYSTKIE ZŁĄCZA W STEROWNIKU, W SKRZYNCE BEZPIECZNIKÓW, KOSTKA PRZY POTENCJOMETRZE PEDAŁU GAZU.

I PRZEZ PEWIEN CZAS BYŁO DOBRZE

PO KILKU MIESIĄCACH PROBLEM POWRÓCIŁ ( ZNÓW PRZECZYSZCZONE KOSTKI)

JEDEN Z MECHANIKÓW STWIERDZIŁ, ŻE TRZEBA SPRAWDZIĆ POTENCJOMETR GAZU (OSCYLOSKOPEM)?

DRUGI ŻE TRZEBA WYMIENIAĆ CAŁY STEROWNIK KOMPUTERA ?

nadmieniam, żę potencjometr gazu był sprawdzany. Będę wdzięczny za informację. Bo kiedyś ten samochód mnie zabije, kiedy chcę ruszyc szybko a tu awaria i 5km/h. dzięki

Pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/53631-brak-reakcji-na-gaz-przy-zimnym-silniku/

NA FORUM NA SIEBIE NIE KRZYCZYMY...

Spotkałem się już z takim przypadkiem i niestety sterownik był do naprawy.

W tamtym przypadku jeden z obwodów pedału gazu pokazywał wartość "0" przez cały czas, a drugi zmieniał się odpowiednio według położenia pedału, mimo tego sterownik nie był stanie wygenerować położenia, chociaż zwykle jeden z dwóch czujników mu do tego wystarcza. Powinien tylko pokazać błąd położenia pedału przyspieszenia i dalej pracować. Oczywiście sam pedał był w pełni sprawny, a brak odczytu jednego z obwodów był tylko wynikiem złego działania sterownika.

Nie wiem czy u Ciebie będzie to samo, tylko opisuję sytuację z którą sam miałem do czynienia.

https://forum.opel24.com/topic/53631-brak-reakcji-na-gaz-przy-zimnym-silniku/#findComment-445042

NA FORUM NA SIEBIE NIE KRZYCZYMY...

Spotkałem się już z takim przypadkiem i niestety sterownik był do naprawy.

W tamtym przypadku jeden z obwodów pedału gazu pokazywał wartość "0" przez cały czas, a drugi zmieniał się odpowiednio według położenia pedału, mimo tego sterownik nie był stanie wygenerować położenia, chociaż zwykle jeden z dwóch czujników mu do tego wystarcza. Powinien tylko pokazać błąd położenia pedału przyspieszenia i dalej pracować. Oczywiście sam pedał był w pełni sprawny, a brak odczytu jednego z obwodów był tylko wynikiem złego działania sterownika.

Nie wiem czy u Ciebie będzie to samo, tylko opisuję sytuację z którą sam miałem do czynienia.

dziękuję za informację. Pewnie bez wymiany sterownika silnika sie nie obędzie (używka to koszt 1000 zł).

https://forum.opel24.com/topic/53631-brak-reakcji-na-gaz-przy-zimnym-silniku/#findComment-445046

dziękuję za informację. Pewnie bez wymiany sterownika silnika sie nie obędzie (używka to koszt 1000 zł).

A ty sterownik silnika naprawiałeś czy kupywałeś nowy (worek pieniędzy)?

https://forum.opel24.com/topic/53631-brak-reakcji-na-gaz-przy-zimnym-silniku/#findComment-445048