Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kaaaaaaa.k

Witajcie.

Jakiś czas temu w czasie jazdy wyłączyłem obieg wewnętrzny i cały włącznik mi wyskoczył razem ze sprężynką i metalowym kółeczkiem (z takimi dwoma dzyndzelkami). I teraz zastanawiam się jak to złożyć do kupy? ponieważ w trakcie jazdy patrzyłem na drogę nie zarejestrowałem w jakiej kolejności mają być te elementy, no, domyślam się oczywiście że włącznik na końcu ;) ale sprężynka i to kółko? i jak to kółko wsadzić tam do środka?

w%C5%82%C4%85cznik%20cyrkulacji.jpg

będę oczywiście wdzięczny za wszelkie wskazówki!

PS. mam tez drugi problem. szykuję się do wymiany zbiornika paliwa, i chcę od razu wymienić obejmy mocujące zbiornik, tylko nie jestem pewien jak się je demontuje, oglądałem dziś całość i są one z przodu przymocowane na takich jakby tulejach, które są obsadzone w takich (jakby to nazwać?) prowadnicach - i nie jestem pewien czy tam się coś jakąś blaszkę odgina żeby te tuleje wyciągnąć czy coś takiego?

https://forum.opel24.com/topic/53668-w%C5%82%C4%85cznik-cyrkulacji-powietrza-jak-z%C5%82o%C5%BCy%C4%87/

Gość wiktor1987

Ja kiedyś ten przycisk rozbierałem ale nie wiem czy dobrze pamiętam jak sie go składało. Jedno wiem napewno. Brakuje ci jednej sprężynki bo te zakłada sie na te dwa zewnętrzne cienkie bolce. A jeśłi chodzi o to metalowe kółko to nie wiem czy dobrze pamiętam. Po jednej stronie tego przycisku powinny byś "prowadnice" w które trzeba złożyć to kółko. Tylko już nie pamiętam czy było to u góry czy na dole. W miejscu na przycisk też chyba jest specjalne wyżłobienie gdzie to kółko sie ma znajdować. I chyba ten przycisk nie jest łatwo złożyć, chodzi głównie o to metalowe kółko, zależy od szcześcia :P

Gość kaaaaaaa.k

aaaaa, to by miało sens ;) te prowadnice są od dołu, na zdjęciu akurat nie widać, popatrzę jutro dokładnie w samochodzie czy tam też jest jakaś prowadnica, no i będę szukał drugiej sprężynki ;)

Gość wiktor1987

W samochodzie nie pamiętam czy jest prowadnica czy tylko taka dziurka żeby włożyć ten dzyndzelek co jest na tym metalowym kółku. Ale jak zobaczysz to napewno jakoś to zmontujesz :D

To kółeczko jest bardzo ważne - powoduje, że przycisk jest ,,zablokowany'' w jednej z pozycji - po prostu ,,trzyma''..

Gość kaaaaaaa.k

No i wszystko dobrze się skończyło a montaż okazał się banalnie łatwy - wystarczyło metalowe kółeczko umieścić w specjalnym rowku w "części samochodowej" ;)

w%C5%82%C4%85cznik%20cyrkulacji%202.jpg,

na dwa bolce na przycisku nałożyć sprężynki i cały przycisk po prostu włożyć na miejsce - wszystko się samo dopasowało i działa jak należy ;)