Skocz do zawartości

błędy 0105 i 0335 po remoncie głowicy astra 1,7 dti isuzu

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ to mój pierwszy post na forum to na początku chciałbym się ze wszystkimi przywitać :)

A założenia tego tematu zmusiła mnie taka oto sytuacja:

Z powodu założenia przez mechanika wadliwego koła napędzającego pompę olejową w mojej asterce doszło do kolizji rozrządu :( Mechanik zachował się w porządku, uznał swoją winę i na własny koszt podjął się naprawy auta. Ucierpiała głowica, którą oddał do regeneracji. Po złożeniu wszystkiego do kupy samochód odpala tak jak odpalał, silnik pracuje równo, ale ... W trakcie jazdy, po tym jak silnik złapie temperaturę, samochód traci moc przy ok 2.000 - 2.500 obrotów (nie reaguje na dodawanie gazu tak jakby się dławił). W tym samym momencie zapala się kontrolka check engine. Po chwili auto odzyskuje moc, kontrolka gaśnie, z tym, że w tym momencie następuje strzał z tłumika i auto kopci jasnymi spalinami. Objawy te nie występują ciągle tylko raz na jakiś czas. Po odczycie błędów metodą gaz-hamulec wychodzi 0105 i 0335. Z innych rzeczy które były w tym samym czasie robione należałoby dodać, że miałem wcześniej uszkodzony zawór egr, który był zaślepiony, ale na wężyku wychodzącym z tyłu bloku silnika ( sorry ale nie wiem jak to fachowo opisać). Teraz mechanik zaślepił go nakrętką wkręcaną w blok i zastanawiam się czy to nie wpływa na powyższe objawy. W momencie nie występowania błędów autko jeździ normalnie, tak jak jeździło, moc ta sama i różnicy nie widzę.

Ma ktoś jakiś pomysł co mogło się stać i gdzie szukać przyczyny ?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam.

https://forum.opel24.com/topic/53943-b%C5%82%C4%99dy-0105-i-0335-po-remoncie-g%C5%82owicy-astra-17-dti-isuzu/

Witam :)

Dziękuję za wskazane linki - większość z tych tematów czytałem już wcześniej, ale natknąłem się na jeden który zasugerował mi rozwiązanie :)

Problem okazał się banalny, po prostu podczas składania silnika mechanik nie wpiął wtyczki czujnika ciśnienia barycznego. Po tym jak wtyczkę wpiąłem problem zniknął i błędy nie powróciły :)

Dzięki piękne za pomoc :)