Skocz do zawartości

problemy z odpaleniem - falowanie obrotów, gaśnięcie

Rekomendowane odpowiedzi

Gość babik11

Witam,

mam takie problem, z którym borykam się już jakiś czas... otóż rano (głównie na zimnym, choć ostatnio sam już nie wiem czy ma to wpływ) po odpaleniu obroty falują ja głupie, nawet poniżej 500 i wyjeżdżając z parkigu (może z metr wyjedzie) gaśnie. Czasami za drugim razem odpali już normalnie, czasami znów to samo i dopiero za trzecim, czwartym razem odpali i wyjedzie normalnie... dostaję przy tym nerwicy już :/ byłem z tym u mechanika i wymienił filtr paliwa, bo był zasyfiony i odpalił mówi że na dotyk odpalił i zero problemów. Mechanik odpalał go też rano, bo Mu zostawiłem auto i mówi też zero probemów, odpala na dotyk. Popołudniu też mu niby odpalił przed odebraniem przeze mnie auta. Ja zabrałem go i na drugi dzień objawy takie same.. jakby nic nie zostało wymienione :/ z powrotem kontak z mechanikiem i zdziwiony, bo mówi, że u niego elegancko odpala i nie widzi problemu.. ba, nawet stwierdził, może źle go odpalasz albo coś, bo u mnie eleagncko odpalał.. stwierdził, musiałbyś dolać może coś do benzyny (jakiegoś dopalacza, przeczyszczacza), bo może ona jest trefna.. przyznam się, że często jeżdzę na rezerwie praktycznie (teraz też), bo mam lpg i benzyna potrzebna jest mi tylko do odpalania praktycznie... nie wiem już co może być winą i już się mega na to wkurzam, bo mnie to drażni :/ wyczytałem gdzieś, że może map sensor - mógłby on być winny? Jak to sprawdzić jak co?

Dodam, że mechanik podłączył się pod komputer i mówi, że żadnych błędów Mu nie wykazało, więc ździwiony o co mi chodzi :/

Co byście mi doradzili?

Pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/54247-problemy-z-odpaleniem-falowanie-obrot%C3%B3w-ga%C5%9Bni%C4%99cie/

Gość babik11

Dzisiaj się za to wezmę, choć pamiętam wspominałem mechanikowie, że może przepustnica, a on... to raczej chyba nie :/ a powiedz mi ona jest normalnie rozbieralna w modelu Astry C16NZ, bo słyszałem, że ona jest łącznie z przepustnicą już...?

http://forum.opel24.com/topic/35103-Czyszczenie-przepustnicy-i-silnika-krokowego/

jeden z tematow na forum

btw znaleziony przez google

nie przez forumowa wyszukiwarke ;)

wpisalem tylko

czyszczenie przepustnicy C16NZ ;)

Gość babik11

tak, czytałem tego posta... żeby nie było przed napisaniem tutaj przeszukałem forum, przeszukałem google... znalazłem sporo stron opisujących mój problem, jednakże wszędzie było co innego, dlatego postanowiłem napisać tutaj - na fachowym forum, licząc na pomoc :)

także jeśli coś przeoczyłem to przepraszam i proszę o wyrozumiałość jednocześnie..

Dziś będę próbował czyścić to wszystko i dam znać, co jak :)

jeszcze pytanko... bo właśnie wyczytałem w Internecie, że na przepustnicę najlepsze sprężone powietrza, a do krokowca wd40... tak, te środki są najlepsze?

Edytowane przez babik11