Skocz do zawartości

opel 1.8 8v

Rekomendowane odpowiedzi

Gość smiledogg

Witam.

Mam problem ze swoim samochodem, otóż śilnik nie pracuje równo po dodaniu gazu.

Strzela w tłumik i filtr powietrza oraz wariuje obrotomierz.

Po wyminaie świec na NGK No.1 BUR6ET i Kabli NW na NGK No. RC-OP436(ASTRA 1.4i 1.8i) wszystko wróciło do normy (a nawet śilnik pracował o wiele lepiej i miał więcej mocy), ale po 5 km jazdy znów to samo.

Wymieniełem kopułkę i palec (styki w środku mocno wytarte) nma jakieś 350KM pomogoło ale znów to samo.

Nie wiem co robić może ktoś ma pomysł

Śilnik to 1.8 8v + LPG

Wszyskit czesci które kupowałem są nowe ze sklepu (nie kupowane na szrocie)

Samochód o jakim mowa to Opel Astra 1.8 8v 90KM 1992r

Główne objawy to:

Po dodaniu gazu auto strzela w tłumik albo kicha w filtr (częściej strzela w tłumik)

Obrotomierz wariuje i wyskakuje poza skale po lekkim dodanie gazu

Śilnik na wolnych obrotach działa ładnie i równo nic nie wskazuje że coś z nim nie tak (hehe)

A i najważniejsze nie ważne czy silnik pracuje na benzynie czy na LPG strzela tak samo.

Rozrząd nie dawno robiony bo pompa wodna mi padła to i przy okazji i rozrząd robiony był.

Jak bym czegoś nie dopisał a co miałoby pomóc dajcie znac i z góry dzięki za jaką kolwiek pomoc

Możliwe że był o tym wątek ale szukałem duzo czytałem ale konkretnie na to co stało sie z moim samochodem nic nie znalazłem(wogóle mało informacji można znaleść i silnikach 1.8 w astrze)

Sorki za jakiekolwiek błedy

Świece sprawne i kable bo zmieniałem od innego samochodu i bez zmian

Edytowane przez smiledogg

https://forum.opel24.com/topic/54671-opel-18-8v/

• 2 tygodnie później...
Gość smiledogg

Jeśli kogoś to intersuje, bądź bedzie miał podobny problem co ja to niech wie, że przyczyna mych kłopotów z astrą był czujnik położenia wału, a dokładniej to był przetarty kabel od tego czujnika. Po naprawie tego przewodu autko znów śmiga jak szalone

https://forum.opel24.com/topic/54671-opel-18-8v/#findComment-451420

• 3 tygodnie później...

Możesz spróbować na odpalonym silniku zatkać we filtrze powietrza węższy wlot a mianowicie ten do którego doprowadzane jest ciepłe powietrze z kolektora jeśli pomoże to zawiesiła się klapka w środku. Możesz też posprawdzać podciśnienie (wężyk idący od serwa do kolektora ssącego). Jak nic nie pomoże możesz zobaczyć cały dolot od filtra powietrza po uszczelke przy kolektorze ssącym.

https://forum.opel24.com/topic/54671-opel-18-8v/#findComment-453359