Skocz do zawartości

nie działa zamykanie drzwi opla g z pilota manualnie zamyka

Rekomendowane odpowiedzi

Gość andrzej 12

pomoc ;;nie umiem zamknąć drzwi z opla G pilotem ani otworzyć ,kluczykiem zamykam i otwieram bez problemu

otwieranie i zmykanie pilotem raz działało raz nie i tak przez jakiś czas, aż w końcu przestało działać

pozdrawiam i dziękuje za odpowiedz..

https://forum.opel24.com/topic/54882-nie-dzia%C5%82a-zamykanie-drzwi-opla-g-z-pilota-manualnie-zamyka/

Gość arturro-55

Taaaa, w Oplu tylko czekają aby zgolić kolejnego jelenia. Może najpierw warto:

- zaprogramować pilot

- wymienić baterię bo już może padła

- oczyścić miejsca styku obudowy baterii z płytką elektroniki

ASO dopiero wtedy jeżeli stwierdzimy że umarła elektronika.

ale i tak watpie zeby to pomoglo

jesli to nie bateria

to trzeba przelutowac zimne styki w plytce

jak masz elektronika znajomego to to zrobi

jak to nie pomoze to dopiero zmiana pilota

oczywiscie pierwsze co sie robi to programowanie w stacyjce

i baterie wymienia

bo to najtansze rozwiazanie

u mnei wyglądało to tak, kupiłem vectre pilot nie łączył, czyli dioda raz świeciła, raz mrugała, raz działał raz nie, zaniosłem do alarmów, przelutowali wyczyscili, działał. kupiłem corse, pilot raz działał raz nie, zaniosłem do alarmów, typ powiedział ze działa ale nie wie jak długo bo bardzo zuzyty kluczyk i faktycznie, podziałał 2 dni i potem otwieranie przestało reagować wcale a zamykanie jak mu sie chciało raz tak, raz nie. no i dziś po dwóch latach mówie spróbuje, rozebrałem pilot, przeczyściłem pędzelkiem wszystko z kurzu, blaszki od styku z baterią ponaginałem bardziej, baterie przeczyściłem jak pisał Gawlak spirytusem całą, wszystkie styki z baterią i z płytką, nawet luty przy guzikach na płytce, złożyłem i cud, pilot działa pięknie za każdym razem, bez lutowania :)

dobra, odwołuje, minęły 3 dni i otwieranie przestało już działać - jeszcze zamykam z guzika. spróbuje jeszcze wymienić baterię, może jest słaba. A tak się cieszyłem...

Edytowane przez s1mon

• 2 tygodnie później...
Gość Strzeminator

Miałem taką samą sytuację z pilotem do mojej Astry. Na początku pomogła synchronizacja, po niedługim czasie znowu się rozsynchronizowało, więc wymieniłem baterię w kluczyku, niestety okazało się, że styki od gniazda na baterię się oderwały, a poprzedni właściciel i spec od napraw napchał tylko papierków zamiast ponownie przylutować gniazdo, ale z racji tego, że jestem w technikum elektronicznym sam załatwiłem sprawę - wyczyściłem PCB izopropanolem i poprawiłem luty, potrzebny był cieńki grot do SMD, choć i tak dojście do jednego ze styków gniazda było dość kłopotliwe, ale dla chcącego nic trudnego. Teraz pilot działa świetnie, nie mam z nim żadnych problemów, nie muszę go synchronizować itp. Jak pilot Ci nie łączy, dioda świeci czasem światłem ciągłym, czasem nie świeci wgl itp. to najprawdopodobniej trzeba ponownie polutować styki gniazda na baterię.

A tak z innej beczki, ja mam Astrę z 2000 roku, wtedy o ile mi wiadomo nie było jeszcze dyrektywy ROHS i lutowania bezołowiowego, pewnie teraz będzie więcej przypadków zimnych lutów w elektronice samochodowej, oderwanych styków itp, pseudo ekolodzy walczą niby o nasze zdrowie, a np. sprzętu medycznego ta dyrektywa nie obowiązuje, a dlaczego? Bo tam liczy się niezawodność, cyna z ołowiem jest bardziej wytrzymała. Chory świat...

• 3 tygodnie później...

Witam,

Podepnę się pod temat.

U mnie sprawa wygląda następująco. Kupiłem Opla Astre II 1998, niestety cały centralny był spalony (wszystkie siłowniki). Sterownik działał co sygnalizowały swiatła ale tylko zamykał (tak wynikało z analizy elektryka), i fakt widać było że ktoś przy niej majstrował.

Troche czasu to trwało ale wymieniłem wszystkie siłowniki (zamki) + strerownik na nowy. Teraz wszystko pięknie śmiga z kluczyka ale z pilota nie odpowiada. Czy można to jakoś naprawić? Jeden z lokalnych mechaników stwierdził żeby mu przywieść stary sterownik i cos tam skopiuje i za 150,00 bedzie działać. Czy da się to zrobic jakoś inaczej? A może faktycznie wystarczy coś przełożyć ze staredo sterownika?

Z góry dzięki za pomoc.