Skocz do zawartości

Opel astra 1.4 F 1995 kombi benzyna + gaz - gaśnie i nie odpala

Rekomendowane odpowiedzi

Gość smerfd2jsp

Witam forumowiczów. Przekopałem forum w tą i spowrotem i wymieniłem kilka części . Opiszę przebieg problemu :

Wyruszyłem moim oplem w trasę 300+ km w jedną stronę z przyczepką .

Po wciśnięciu gazy "na maxa" pojawiało się dziwne buczenie , szarpanie , strzelanie z tłumika ( tak mi się wydaje ) i gaśnięcie + samoczynne odpalanie się ( albo sama kontrolka silnika się odpalała ta czerwona albo kilka kontrolek ) .

Samochód po szczęśliwym powrocie trafił do mechaników .

Diagnoza :

Zardzewiała osłona na silniku do której była podłączona rura od filtra powietrza ( podali mi fachową nazwę ) - zdemontowali rurę i tą część i powiedzieli że tak zostawić.

Sam filtr powietrza wręcz otworzył się podczas trasy ( jeden z wybuchów ? )

Urwany katalizator ( powód problemu a może skuterk wybuchu ) .

Zatkana rura wydechowa ( niestety nie wiem w którym momencie ) .

Usterki zostały usunięte i z tego co wiem katalizator usunięty.

Problem jednak nie zniknął , może trochę zmalał ale nie zniknął .

Obecne objawy :

Szarpanie .

Gaśnięcie i samoczynne zapalanie się .

Gaśnięcie i problem z odpaleniem

Problem dotyczy gazu i benzyny .

Zniknął problem "strzelania" z wydechu .

Wymienione :

Świece nowe NGK

Przewody nowe NGK

Zrobione :

Regulazja gazu

Mechanik twierdzi że mogło zostać trochę "syfu" w tłumiku jak czyścili bo nie mogli tego przebić początkowo nawet jednak 3 razy u nich był już samochód i dalej problem jest.

Proszę o pomoc bo ta usterka kosztowała mnie już ponad 700zł i dalej nie zniknęła ( same świecie i przewody ponad 300zł ) .

Opel przed wspomnianą na początku trasą nie miał żadnego problemu i jeździł prawie 2 lata na gazie bez problemów .

Dodam jeszcze że usterka potrafi wystąpić 10 razy pod rząd w ciągu 10 minut albo raz na 2 godziny czy nawet kilka dni .

Specyfikacja samochodu :

Opel astra F Kombi 1,4 60km 1995r .

Benzyna + instalacja gazowa LPG

Dziękuję za pomoc i mam nadzieję że podacie mi jakiś dalszy punkt zaczepienia.

https://forum.opel24.com/topic/55508-opel-astra-14-f-1995-kombi-benzyna-gaz-ga%C5%9Bnie-i-nie-odpala/

to co usunięto to skutek wystrzału a nie jego przyczyna

należy sprawdzić (zakładając ze świece i przewody są ok):

- sprężanie na każdym cylindrze (może być wypalony zawór)

- czujnik prędkości wału korbowego (podmienić na jakiś czas)

- cewkę zapłonową (czy jest mocna iskra oraz czy nie ma przebicia lub pęknięcia obudowy)

- ustawienie rozrządu

Edytowane przez Czejen

• 4 tygodnie później...

Po wizycie u znajomego mechanika do którego autko wiozłem 60km w jedną stronę z duszą na ramieniu ( szarpanie itp , gaśnięcie, problem zo dpaleniem itp ) .

Znajomy pobawił się autkiem 2 dni . 1 dnia zero problemów , drugiego dnia zgaśło i nie chciało zapalić albo stało a obroty spadały bardzo nisko.

Jego elektryk zabrał się za autko i problem zniknął dla nich.

Wymienili palec i kopułkę ( podobno było wypalone ) .

Problemy które znikły :

Problem z odpalaniem - znikł całkowicie

Problem z gaśnnięciem auta - znikł całkowicie ( raz mi zgasł na 2 - 3 tygodnie testów )

Zapalająca się czerwona kontrolka silnika - zdażyła się 1-2 razy

Problemy które zostały ( w dużo dużo mniejszym stopniu i nasileniu ) :

Dalsze "latania" obrotów , spadki na postoju poniżej 100 obrotów.

Szapranie samochodu razem z lataniem obrotów

Strzały z tłumika ( żadkie )

Obserwacje :

Od 2 tygodnie jeżdzę tylko na benzynie , gaz nie pozwala jeździć z powodu dużo mocniejszych i częstrzych usterek opisanych powyżej.

Morał jest więc taki że usterka dotyczy obu benzyny i gazu.

Od kilku dni jeżdzę "spokojnie" nie przebijając 2000 obrotów , zmieniając spokojnie biegi , dodając gazu do połowy pedału .

Praktycznie 3 dzień nie miałem szarpnięcia , silniczka czy strzału , odczuwam jedynie spadki obrotów na postoju .

Dodam też że opel pali 10-12 litrów benzynki więc motywuje to do znalezienia usterki :)

Zwłaszcza że tyle samo palił gazu a to połowa ceny.

Za wszelkie rady dziękuje .

P.S

Komputer nie pokazał żadnego błędu po podłączeniu.

Edytowane przez smerfd2jsp