Skocz do zawartości

Astra szarpanie, dławienie podczas jazdy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam taki problem że podczas ruszania( rozpędzania) szarpie samochodem("dławienie"). Dzieje się tak przewarznie na 2, podczas rozpędzania czasem zdarza się ze mocno szarpnie (zawsze jest to jeden raz tylko), wyglada to tak ze rozpedzam się i nagle jak by samochod gwałtownie na ułamek sekundy zwalniał i spowrotem przyspieszał. Wczesniej na szyższych biegach nie miałem tego problemu ale od wczoraj zauważyłem ze na wyższych biegach 3,4,5 gdy jade stałą prędkością minimalnie jest odczuwalne takie "szarpanie","dławienie", gdy dodam gazu odrazu przestaje. około 3 miesiące temu wymieniałem świece nowe (NGK), przed wymianą też szarpało ale tylko na 1,2. Ktoś miał podobny problem??

https://forum.opel24.com/topic/56094-astra-szarpanie-d%C5%82awienie-podczas-jazdy/

Też mam ostatnio takie problemy w swojej 1.6 16V. Czytam już sporo na ten temat i coraz bardziej się zakręcam w tym wszystkim i nie wiem co mysleć.

Auto muli i szarpie na zimnym silniku najczęściej po dłuższym postoju. Mam instalację sekwencyjną ... wymieniłem ostatnio świece, filtry od gazu i paliwa, powietrza i inne. Też odczuwam lekkie poszarpania jadąc stałą prędkością. EGR wyczyszczony ostatnio wd40, ale może nie dokładnie i zafunduję mu kąpiel w ropie. Czyżby to wina wtrysków, że się przypiekły od jazdy latem przeważnie na LPG?? Kupiłem dodatek do benzyny czyszczący wtryski, ale jak na razie nie odczuwam różnicy. W najbliższych dniach wybieram się na podpięcie pod kompa i zobaczymy. Gdzieś natknąłem się na info iż może być to uwalona mapa spalania.

https://forum.opel24.com/topic/56094-astra-szarpanie-d%C5%82awienie-podczas-jazdy/#findComment-458008

Dodam jeszcze ze na luzie jak stoje to obroty delikatnie faluja, a gdy wlasnie szarpie podczas jazdy to wlsnie widze ze obortu gwaltownie waluja ale to chyba moze byc wina tego ze samochód w tym moimencie szarpie(zmienia predkosc)

https://forum.opel24.com/topic/56094-astra-szarpanie-d%C5%82awienie-podczas-jazdy/#findComment-458485