Skocz do zawartości

Piny ECU w realu i wg schamatu, główny przekaźnik, kiedy sie włacza

Rekomendowane odpowiedzi

Po raz kolejny, moze ktos mi to potrafi wytłumaczyć.

Teoretyvcznie i wg wszelkich opisów na forum aby bez komutera odczytać błędy nalezy w gnieżdzie diagnostycznym które ma 16 pinów zewrzec pin 6 i 5.

Lecz patrząc na wszelkie dostępne schematy z ECU nie wychodzi nic co by szło do nr 6 złacza diagnostycznego.

Nawet opis złacz A i B ECU nie wskazuje na obecność czegokolwiek, co umozliwiałoby odczyt błedów.

Jak sie pytałem o schematy instalacji do każdy kieruje mnie do tych samych, a właśnie mam wrażenie że one są niekompletne.

Wydawało mi się że samochód ma parę lat i ktos doszedł do tego jak to jest w koncu połaczone.

Czego ja nie dostrzegam?

Druga sprawa. Jest sobie główny przekaźnik zasilania, który podaje +12V na grzanie sondy lambda, na silniczek EGR, na zawór pochłaniacza par paliwa. Pytanie, kiedy załacza się ten przekaźnik? Czy jak przekręcam stacyjke, czy jak silnik pracuje? Dlaczego pytam? Otórz podłaczając woltomierz do tych styków pojawia sie owszem napięcie 12V lecz jak juz dołączam próbówke na 12 (mała żaróweczka) to jakims cudem nie chce świecić. Nie próowałem na silniku pracującym tylko po włączeniu zapłonu.

Jakies olśninie dla mnie?

W takim razie wszystko się zgadza. Ciekawe w takim razie do czego podpięty jest pin 6 złącza diagnostycznego?

a masz pin 6 w gniezdzie wogole ??

bo to ze nie da rady odczytac w tym silniku na zworke

pisano juz setki razy na forum

wiec to juz powinno podpowiedziec ze PIN6 albo nie wystepuje w gniezdzie albo jest bo jest

niektore corsy maja mozliwosc odczytu na zworke

wiec czesc instalacji moze byc taka sama

dopiero instalacja do ECU jest inna