Skocz do zawartości

pompa wtryskowa lucas - urządzenie rozruchowe. 1.7D

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Dotyczy pompy wtryskowej Lucas w Astrze 1.7D (60km). Nigdzie nie mogę znaleźć schematu ani opisu.

Chciałbym zapytać o zasadę działania urządzenia rozruchowego przy pompie wtryskowej.

f55cd8e09caf95a1m.jpg

Z tego co się orientuję pod czarnym plastikiem urządzenia rozruchowego jest element termokurczliwy albo rozszerzalny i gdy jest zimno wypycha on trzpień, który obraca dźwignię przyspieszającą kąt wtrysku. Chodzi mi głównie o te cienkie białe przewody powietrza, którymi jak się domyślam powinno płynąć ciepłe powietrze ogrzewające element termo-wrażliwy. Opisany na rysunku przewód od kolektora ssącego idzie do zaworka sterowanego gazem - w środku jest tłoczek który się wysuwa jak się doda gazu. Następnie do trójnika z którego jeden przewód idzie do urządzenia rozruchowego a drugim przewodem (u mnie zastępczym czarnym, dopiero założonym bo oryginalnego białego w ogóle nie było i tak jeździłem) do takiej przejściówki przy termostacie - na rysunku oznaczone czerwoną strzałką. Tu chciałem zapytać jak to się nazywa i do czego służy. Próbowałem w to dmuchnąć z jednej i drugiej strony i nie ma żadnego przedmuch - zapchane, czy tak powinno być?. Dalej białym przewodem do takiego czegoś przy pokrywie zaworów:

a487a47ad9bc7cdfm.jpg

Pozdrowienia

https://forum.opel24.com/topic/56752-pompa-wtryskowa-lucas-urz%C4%85dzenie-rozruchowe-17d/

• 3 tygodnie później...

Chciałbym zapytać o zasadę działania urządzenia rozruchowego przy pompie wtryskowej.

gruszka dziala na zasadzie podcisnienia z pompy vacum gruszka zwieksza dawke paliwa (zalezy jak ustawisz) ja mam pompe boscha i silnik x17dtl wyregulowalem predkosc obrotowa na zimnym ok 1000 obr/min a na cieplym ok 800-820 obr/min

Z tego co się orientuję pod czarnym plastikiem urządzenia rozruchowego jest element termokurczliwy albo rozszerzalny i gdy jest zimno wypycha on trzpień, który obraca dźwignię przyspieszającą kąt wtrysku.

raczej watpie ze zmienia kat wtrysku w mojej boscha odpowiedzialny jest za to "elektrozawor zimnego rozruchu" on zmienia kat wtrysku u ciebie powinno byc to samo

Chodzi mi głównie o te cienkie białe przewody powietrza, którymi jak się domyślam powinno płynąć ciepłe powietrze ogrzewające element termo-wrażliwy.

tymi przewodami nie lecie cieple powietrze :)leci podcisnienie do zaworka przy termostacie jak na zdjeciu masz zaznaczone i on na zimnym silniku puszcza to podcisnienie do tejze gruszki jak jest zimno to przdmuchasz powietrze a jak zagrzejesz silnik powyzej 20 stopni wtedy zamyka sie i silnik wraca na obroty biegu jalowego dziala przy kazdorazowym odpaleniu niezaleznie zimny czy cieply poprostu na cieplym dziala prze 1-2 sek silnik wskakuje na wyzsze obroty i tyle :)

Opisany na rysunku przewód od kolektora ssącego idzie do zaworka sterowanego gazem - w środku jest tłoczek który się wysuwa jak się doda gazu.

jest tam membrana nie z tloczkiem tylko nazywa sie to boost pin jak dodajesz gazu zwieksza dawke paliwa u mnie jest on zmieniony standardowy jest plaski ale mozna zmienic na stożkowy

https://forum.opel24.com/topic/56752-pompa-wtryskowa-lucas-urz%C4%85dzenie-rozruchowe-17d/#findComment-463161