Skocz do zawartości

problem z palenie na zimnym i ciepłym silniku vectra b 2.0 16v

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, szukałem szukałem i znajś nie mogłem opisu mojego problemu. Tak wiec, posiadam B 2.0 16v 96r z gazem sekwencja od 4 lat a problem mam nastepujacy : po 1 - rano zapalam auto(pali na strzał) a ono zgasnie, powtarzam to 3-4 razy i wtedy jakos sie utrzymuje na obrotach (chyba ze za pierwszym razem odrazu dam gazu i bede go grzał, dodam ze jak tak robie i trzymam gaz tak samo to obroty same spadaja i musze dodac go mocniej :D )ale jesli nie bedzie sie grzał przez około 2 minut to w trakcie jazdy bedzie szarpał i nie reagował na gaz jesli nie zrobi ok 2 km(jakby paliwa brakowało) po 2 - auto jest juz ciepłe, gasze je i nie wazne po jakim czasie (1min czy pół godz) auto zapali, spadnie nisko z obrotów, zacznie sie trzasc cos przerywac na gaz reaguje tak jakby chciał a nie mógł do poki nie dam mu mocno po garach albo jak nie załaczy sie gaz. dodam ze nie wyswietla bledów. prosze o pomoc. Pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/57065-problem-z-palenie-na-zimnym-i-ciep%C5%82ym-silniku-vectra-b-20-16v/

Tylko z benzyna, jak odpale awaryjne na gazie(jeśli silnik sie juz ciepły) to auto odrazu trzyma obroty bez falowania itd a na benzyni ni czort- faluję i gaśnie

No to masz cos podobnego do mojego przypadku.Byłem na kompie i nic,świeczki wymienione i nic,cewka sprawdzona i nic,nawet do rozrzadu sie dobrałem czy aby nie przeskoczyło,ale jest ok.Zostala mi pompa paliwa,wtryski albo to dziwne urządzenie(zastępujące krokowca) sprzężone z przepustnią i wtedy się okaże.Jak narazie wykluczyłem awarie układu zapłonowego,bo by i na gazie dupiato chodził.A jak już się poddam to oddam do jakiegos magika może cos poradzi.

ja wymieniłem filtr paliwa i wyczysciłem cała przepustnise i tego niby krokowca płynem do czyszczenia hamulców( machanik mi powiedzial zebym tym wyczyscił), w przepustnicy miałem taka malutka dziórke wielkosci wiekszej igły zatkana od odmy, przepchałem ja i złozyłem, po odpalemiu na zimnym super czyma obroty jesli chodzi ssanie bo po wyłaczeniu czasem zgasnie, no ale ogólnie jest lepiej. Pozostałe usterki to ze jeszcze na zimnym jak jade to troche go zadusza jak daje gazu a na ciepłym jak zapalam to spada z obrotów i czesie sie tak około 15s. Mechanik mówił ze moze to byc czujnik wałka rozrzadu, ale rece mi opadaja :/

Tyle,że usterka czujnika wałka rozrzadu na kompie wyjdzie,no i tez na gazie by były problemy tak na chłopski rozum.A z drugiej strony różne rzeczy sie zdarzają,więc i on jest na liście podejrzanych.Tym bardziej że różnego rodzaju,czujniki w VB sa jej słabym punktem.Musze znaleśc kogos kto da sobie podmienic ten czujnik (zamiast kupować w ciemno)i sprawdzić czy to on jest sprawcą.