Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam od 3 miesięcy Vectrę 2.0T benzyna. Kupiłem ją z problemem dziurawej membranki zaworu bocznikowego. Błąd P0033 - objawy zamulenie silnika, brak turbo. Jeździłem tak ok 8 tyś km. W końcu dostałem długo oczekiwaną membrankę w salonie Volvo (poszukiwana przez inne forum o Vectrach). Dodam jeszcze że założyłem LPG zaraz po zakupie i po zamontowaniu membranki miałem jechać na jego regulację, aczkolwiek gazownik zapewniał że regulacja nie będzie potrzebna gdyż gaz jest odpowiednikiem benzyny i po zamontowaniu membranki raczej nic się nie powinno zmienić. No ale zamontowałem membrankę - pierwsze odczucie - nie zauwazyłem wzrostu przyspsieszenia, tylko bardziej regularną pracę silnika. Nie szarpał już.

Druga jazda następnego dnia - pocisłem go trochę i jednak czuć różnice - dosłownie wyrywa się. Ale po przejechaniu ok 7 km poczulem zapach palonego plastiku bądź gumy. Otworzyłem maskę i zobaczyłem rozgrzaną do czerwoności turbinę - jakby dosłownie wyjęta z pieca. Kolejne jazdy wykazały ze trzymając obroty do 2 tyś turbina nie jest czerwona, wystarczy jednak przejechać ok 2 km na obrotach 3 tyś i nagrzewa się do czerwoności - nie tak jak za pierwszym razem ale jest czerwona najlepiej to widać w nocy. Dowiedziałem się żę tak być nie powinno, pomimo tego że PB ma wyższą temp spalania od diesla i takie wypadki mogą występować w benzyniakach ale p o naprawdę ostrym katowaniu. Sprawdzane zarówno na PB jak i LPG. W obu przypadkach mam to samo. Szukam jakiegoś specjalisty z okolic Włocławek-Konin-Koło który zerknął by na turbinę i sprawdził co może być przyczyną.

- Zapchany katalizator? (powinien chyba wyskoczyć błąd w komputerze)

- Za duza dawka PB/LPG ? (powinien mieć raczej zawyżone spalanie a pali 10L gazu jazdy mieszanej. Na spokojnej jeździe 9.4L/100)

- Brak smarowania turbiny? (nie sprawdzałem, ale czy nie zatarła by się z miejsca?)

- Lub może membranka źle zamontowana i nie wypuszcza ciśnienia powietrza doładowanego?? To w wolnym czasie sprawdzę.

- Czy komputer mógł zmienić dawki po wymianie membranki? Czytałem też o takiej możliwości.

Edytowane przez dedert

https://forum.opel24.com/topic/57387-szukam-specjalisty-od-turbin/

• 3 lata później...