Skocz do zawartości

Dziwny pisk po lewej stonie komory silnika, czy to pompa wody?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość wiatrak234

Witam was

Mam pytanie czysto techniczne a mianowicie dzis rano odpalając auto nie zauwazyłem nic niepokojącego, natomiast wracając wysiadajac z auta po zakupy zauwazyłem ze spod maski wydobywa sie pisk!!! otworzyłem maske i po lewej stronie silnika tam gdzie znajduje sie pasek klinowy w jego gornej czesci (tak mi sie zdaje) jest ten pisk. Czy to koniec pompy wody?? czy cos innego?? Czy ktos miał z was juz takie objawy?? Proszę o pomoc silnik Z14XEP przebieg 103340km Astra H 2005r.

Pozdrawiam serdecznie

https://forum.opel24.com/topic/58003-dziwny-pisk-po-lewej-stonie-komory-silnika-czy-to-pompa-wody/

Gość Muminek1177

Pompa wody nie może piszczeć, przecież jest zalana płynem, pozatym jej budowa jest prosta jak budowa cepa, bynajmniej u mnie, i dziwią mnie ludzie którzy za każdym razem z wymianą rozrządu mieniają pompe, prędzej piszczy pasek klinowy od alternatora, może się ślizga, pompa napędzana jest razem z rozrządem? jeśli zdejmiesz pasek, będziesz mógł sprawdzić czy koło od pompy obraca się bez większych oporów, jeśli nie da się obrócić ręką, stoi na łożysku, ale nie chcę wprowadzać w błąd, poczytaj co napiszą inni

Edytowane przez Muminek1177

Gość Muminek1177

same śmigiełka, łopatki czy jak im tam, są łożyskowane, bynajmniej u mnie, napisałem wcześniej jak sprawdzić, ale żeby piszczało?

Gość Muminek1177

odpaliłem, 6-7 tys obrotów na min trzaski ustały sie pewnie brudek wykurzył i jest juz ok, dziekuje wam za pomoc :)/>

To już nie wiem czy to były piski czy trzaski? różnica jest ogromna

Gość Muminek1177

to były i piski i trzaski przygazowałem pare razy i juz jest cisza :)/>

No bo trzaski lub takie chrupanie to oznaka padniętego łożyska, ale skoro problem ustąpił to nie ma co szukać :)