Skocz do zawartości

Problem układu chłodniczego. Silnik się zagrzał

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Był mróz okoł -10. Wieczorem założyłem malutką szmatkę na chłodnice z przodu zeby sie nie chłodził przy szybkiej jeździe (nie wiem czy to nie błąd). Następnego dnia rano jechałem autem i silnik mi sie zagrzał i auto zgasło jak sie później okazało od mrozu pękł wąż od chłodnicy i wyciekł płyn dlatego silinik sie zagrzał. Wąż juz jest zrobiony ale z autkiem nadal jest coś nie tak... Miałem płyn chłodnczy wlany nowy zimowy ale nadal temperatura mocno rosła gdy odkręciłem korek od płynu powietrze gwałtownie sie wydostawało i po takim odpowietrzeniu temperatura zmalała i było ok. teraz zeby tempertura normalnie sie utrzymywała musze jeździć z lekko popuszczonym korkiem (tak samo dzieje sie na innym korku).

pod korkiem wlewu oleju nie robi sie tzw. "masło".

Co mam robić i co moze być tego przyczyną? Uszczelka pod głowicą, chłodnica czy co...

Z góru dziękuje wam za pomoc.

Zapoznaj się z regulaminem.

§4. Pisanie nowych postów forum.

4.4. Pisząc zadbaj o treść, logikę i ortografię, nie łam polskiego prawa

Popraw post.

Edytowane przez Barful7

https://forum.opel24.com/topic/58149-problem-uk%C5%82adu-ch%C5%82odniczego-silnik-si%C4%99-zagrza%C5%82/

http://forum.opel24.com/topic/3072-odpowietrzanie-silnika-po-wymianie-plynu/

http://forum.opel24.com/topic/12819-Corsa-B-powietrze-w-ukladzie-chlodzenia-jak-odpowietrzyc/

musze jeździć z lekko popuszczonym korkiem

Zakręć bo jak staniesz w korku to wywali płyn.

Odpowietrz układ, sposoby masz podane w linkach wyżej.

Gość mietekforce

Sprawdz termostat, chłodnicę i czujnik włączający wentylator na chłodnicy. Dodam że możesz zbić temp. właczając grzanie w aucie na maxa.

wentylator załącza sie powyżej 90 st. takze chyba jest ok, nie? układ niby był odpowietrzony przez mechaników, ale wczoraj robiłem to jeszcze razy tylko nie wiem czy wystarczy poprostu nagrzać go do tych 90 st. i dać upust powietrza przez korek i wtedy zakręcić? czy jak dokłądnie bo jestem troche zielony?;/

Gość mietekforce

Tak wentylator działa poprawnie. Sprawdz termostat czy dobrze się otwiera oraz chłodnice czy równomiernie się nagrzewa( może być że tylko np góra jest ciepła a dół zimny). Dodatkowo jeśli dalej masz problemy z cisnieniem w układnie chłodzenia wymień korek od zbiorniczka wyrów. ponieważ posiada on specjalny układ zaworków regulujących cisnienie i może on szwankuje.