Gość Rahimolus Opublikowano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 (edytowane) Opel Astra 1.6 8V 71KM Od dłuższego czasu faluje mi silnik na wolnych obrotach na benzynie, po przełączeniu na gaz falowanie ustawało.. teraz na biegu jałowym gdy przerzucę na gaz to powoli spadają obroty aż zgaśnie. Co robić? Edytowane 28 Grudnia 2012 przez Rahimolus   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/58255-falowanie-na-wolnych-obrotach-pb-ga%C5%9Bnie-na-gazie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafibor Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Opel Astra 1.6 8V 71KM Od dłuższego czasu faluje mi silnik na wolnych obrotach na benzynie, po przełączeniu na gaz falowanie ustawało.. teraz na biegu jałowym gdy przerzucę na gaz to powoli spadają obroty aż zgaśnie. Co robić? Przyczyn może być kilka: 1. Najczęstszym powodem falowania jest zapchana odma, można ją przeczyścić samemu, na forum jest kilka postów o tym, może to być też nieszczelność i zasysane lewe powietrze - u mnie było tak - przy mocniejszym hamowaniu kiedy obroty szybko spadały silnik gasł - problem tkwił w braku uszczelki w korku wlewu oleju, po założeniu uszczelki problem zniknął 2. Sprawdź świece, jeśli jeździsz na gazie to dobrze byłoby je wymieniać częściej, nie jest to duży wydatek a zdecydowanie poprawia pracę silnika, jakość jazdy - jeśli tego nie robiłeś to sugerowałbym od tego zacząć, nie stracisz dużo czasu a wydatek na świece też nie jest tragedia dla kieszeni. Niby powinno się je wymieniać co 60 tyś. km ale ja wymieniam co 20 tyś. - pewnie podniosą się głosy, że to bez sensu ale miałem już kilka aut z gazem i z praktyki wiem, że zużycie świec jest większe. Dość dużo podróżuję (ok 4 tyś km. miesięcznie) i bez patrzenia na licznik czuję, że trzeba zmienić świece.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/58255-falowanie-na-wolnych-obrotach-pb-ga%C5%9Bnie-na-gazie/#findComment-469928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi