Skocz do zawartości

C18XEL zamulanie i wysokie obroty

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich mam kolejny problem z moja astra otoz dzis czyscilem przepustnice i silnik krokowy poskladalem wszystko do kupy odpalilem auto i obroty zaczely skakac jak jest auto zimne to obroty wskakuja na 2000 potem spadaja na 1500 i tak pare razy skoczy z 2 tys do 1,5 tys i jak jak jade i chce zmienic bieg obroty spadna do 900 ale po chwili sie podnosza do 1500 i tak trzyma.Odpinalem wtyczke od krokowego na odpalonym aucie i obroty spadna do 900 normalnie jak zaloze spowrotem to znow na 1500 , jak jade i naciskam gaz do konca to auto najpierw zamuli potem dopiero sie zbiera zczytywalem kody bledow i wyskoczylo mi ich troche : 21,24,52,56,71,73,74,91, odlaczalem aku na 30 min i nic to nie dalo dalej te bledy sa , zapomnialem dodac ze jak puszcze noge z gazu to auto szarpie a wczesniej tego nie mialem .. Prosze o pomoc

https://forum.opel24.com/topic/58294-c18xel-zamulanie-i-wysokie-obroty/

Witam.

Również męczyłem sie z tym problemem.

U mnie pomogło dopiero dokładne oczyszczenie wszystkich części tzn przepustnica(zwłaszcza otwory w niej do wszystkich węży podciśnienia) i wymiana uszczelki pod przepustnicą, wymiana potencjometru przepustnicy(zawieszanie się na wysokich obrotach), uszczelnienie dolotu powietrza( wymiana opasek) no i wymiana krokowego ze względu na wyrobiony trzpień(falowanie obrotów).

Po tych wszystkich zabiegach auto ewidentnie ożyło.Skończyły się problemy z falowaniem obrotów jak również z wysokimi obrotami w najmniej oczekiwanych momentach.

Dodam ze żadnych błędów nie miałem wcześniej mimo tych problemów.

U Ciebie wygląda to na jakieś zwarcie ewentualnie problem ze sterownikiem , za dużo błędów na raz i raczej mało prawdopodobne by wszystko na raz padło z tych części.

Edytowane przez koszal83

https://forum.opel24.com/topic/58294-c18xel-zamulanie-i-wysokie-obroty/#findComment-469800

• 1 miesiąc temu...

witam wszystkich mam kolejny problem z moja astra otoz dzis czyscilem przepustnice i silnik krokowy poskladalem wszystko do kupy odpalilem auto i obroty zaczely skakac jak jest auto zimne to obroty wskakuja na 2000 potem spadaja na 1500 i tak pare razy skoczy z 2 tys do 1,5 tys i jak jak jade i chce zmienic bieg obroty spadna do 900 ale po chwili sie podnosza do 1500 i tak trzyma.Odpinalem wtyczke od krokowego na odpalonym aucie i obroty spadna do 900 normalnie jak zaloze spowrotem to znow na 1500 , jak jade i naciskam gaz do konca to auto najpierw zamuli potem dopiero sie zbiera zczytywalem kody bledow i wyskoczylo mi ich troche : 21,24,52,56,71,73,74,91, odlaczalem aku na 30 min i nic to nie dalo dalej te bledy sa , zapomnialem dodac ze jak puszcze noge z gazu to auto szarpie a wczesniej tego nie mialem .. Prosze o pomoc

Witam.Ja tez mam podobny problem wyczyscilem przepustnice wyglada teraz jak nowa zalozylem nowy czujnik przepustnicy nowa uszczelke pod przepustnice krokowy wymieniony na nowy/zamiennik polecany na forum/.Zapalam auto obroty normalne ale jak przegazuje to zawieszaja sie na 1500 i chwile trwa zanim wroca do 900 tak samo jest w czasie jazdy zmiana biegu wciskam sprzeglo obroty spadaja tylko do 1500 i sytuacja sie powtarza.Musze dodac ze jak jade powiedzmy z obrotami silnika w wysokosci 3000 tys puszcze gwaltownie pedal gazu auto zwalnia a przy 1500 obr zaczyna trzymac obr.pPodpiolem auto pod kompa i nic chociaz jak byly tej zimy duze mrozy zapalila mi sie kontrolka sterowania silnika auto zaczelo wariowac obroty 500 do 1200 i wtedy na kompie pokazalo ze sonda lamda ale mechanik powiedzial zebym pojechal do gazownika /zeby zalozyc emulator czy cos podobnego/na drugi dzien po mrozach zadna kontrolka juz mi sie nie swieci i tak jest do tej pory.Rowniez prosze o pomoc,dziekuje i podrawiam.

https://forum.opel24.com/topic/58294-c18xel-zamulanie-i-wysokie-obroty/#findComment-477358