Gość benek30 Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Witam! To mój pierwszy temat utworzony na forum więc z góry przepraszam jeśli coś źle powypełniałem. Mam problem z Astrą G 2.0 DTI 16V 2002r. Otóż na niskich biegach (zawsze na jedynce, czasem na dwójce) turbo wydaje się działać zero-jedynkowo. Tzn po dodaniu gazu długo nic się nie dzieje, po czym przy ok 2tys obrotów turbo włącza się jakby "na full" co skutkuje szarpnięciem auta. Na jedynce problem występuje cały czas, na dwójce- tylko na niedogrzanym silniku. Oczywiście wiem że turbina włącza się przy określonych obrotach i to rozumiem. Problem jednak w tym że powinno się to chyba odbywać w miarę płynnie? U mnie włącza się nagle i od razu jakby z dużą mocą. Zupełnie jakby przez jakiś czas coś było przytkane po czym nagle się odtyka i następuje szarpnięcie. Byłem z tym u mechanika. Podpięliśmy auto pod kompa. Nie znalazł żadnych błędów. Nie był w stanie mi powiedzieć co jest powodem. Jego typ był taki że to przepływomierz. Wymieniłem na nowy- oryginalny BOSHowski. Nie pomogło. Dodam jeszcze że na wyższych biegach (od 3 wzwyż) problem nie występuje. Auto przyspiesza płynnie i turbo pracuje jak należy. Z góry dziękuję za jakiekolwiek podpowiedzi. Jak widać jestem totalnym laikiem i nie znam się na samochodach. Tym bardziej dziękuję za pomoc!   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/58691-przyspieszenie-na-niskich-biegach/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość radmax Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Kolego benek30 myślę, że chodzi Ci o tzw. turbodziurę. Czasem zatkany EGR może powodować taki efekt. Może trzeba go przeczyścić.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/58691-przyspieszenie-na-niskich-biegach/#findComment-471728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi