Skocz do zawartości

Astra H 1.7 CDTI nie odpala, dziwne objawy - ALTERNATOR?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam dziwny problem z Astrą H. Otóż dzisiaj w samochodzie podczas jazdy zaświeciły się kontrolii ABS i ESP. Oprócz tego pod domem doszła kontrolka emisji spalin. Szwankowalo ogrzewanie tylnej szyby (wyłączało się) i przerywał wentylator, aż przestał działać. Wieczorem chciałem odpalić samochód, niestety nie udało się. Podczas pierwszej próby niby coś tam próbował, ale potem brak jakiegokolwiek ładowania, przez moment po próbie odpalenia slychać tylko jakieś dziwne buczenie pod maską/za deską. Czy możliwe że to alternator? Jutro mam zamiar oddać samochód na warsztat. Czy próbówać rano odpalić samochód na kable? Czy odpali a jeśli tak to czy jest szansa że przejedzie niecały kilometr? (odl. do warsztatu). Chodzi mi o to czy mogę coś przez to jeszcze bardziej uszkodzić? czy może lepiej przekazać mechanikom kluczyki i niech oni spróbują? Proszę o pomoc i opinie :)/>/> Pozdrawiam

EDIT: dodam, że pomimo że samochód sprawia wrażenie jakby akumulator nie ciągnął, włącza się radio. Po wejściu w test mode odczytałem napięcie ładowania. Niestety nic nie rozumiem bo jest w normie! 11,7 V. Przy próbie odpalenia 10,3. Silnik wydaje dwa rozruchy i pada.

Edytowane przez dzialko04

https://forum.opel24.com/topic/58817-astra-h-17-cdti-nie-odpala-dziwne-objawy-alternator/

Gość mmarcinicramm

Jeśli padł alternator a akumulator rozładowany to po odpaleniu na kable raczej nie dojedzie do warsztatu, zgaśnie po odłączeniu kabli. Lepiej naładować akumulator i wtedy jechać.

https://forum.opel24.com/topic/58817-astra-h-17-cdti-nie-odpala-dziwne-objawy-alternator/#findComment-472487

Gość popencjusz

Trochę niskie to napięcie (11,7V). Dolicz jeszcze jego pojemność po tym jak go zasiarczyłeś rozładowywując. Weź aku do domu na noc, małym prądem go potraktuj. Jak mi padł alternator w ubiegłym roku, to przy takiej temp. jak dziś zrobiłem bez ładowania 35km (do warsztatu). Oczywiście na własne ryzyko. Niskie napięcie też nie jest dobre dla naszej elektroniki. Do tego dochodzi jeszcze bezpieczeństwo podróży. Efekt zapalących się kontrolek normalny objaw padniętego regulatora w alternatorze. Zastanawia mnie to buczenie...zakładam, że sprawdziłeś jakość klem na aku?

https://forum.opel24.com/topic/58817-astra-h-17-cdti-nie-odpala-dziwne-objawy-alternator/#findComment-472490