Skocz do zawartości

ubywa plyn z chlodnicy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość marceli szpak

Ten mechanik to Ci tego auta chyba nie naprawi......

Miałem identyczny przypadek jak Ty, te same objawy i problemy z reklamacją bo kolejne naprawy nie pomagały. Skończyło się na odebraniu auta niesprawnego (spalał płyn chł), zmianie mechanika. Ponieważ miałem wątpliwości co do prawidłowego działania "dołu" silnika pojechałem jeszcze na sprawdzić kompresję na poszczególnych cylindrach. Wyniki pomiarów nie były dobre. Po tym postanowiłem obgadać naprawę w "byłym" serwisie Opla. Uzgodniłem koszty i zleciłem demontaż - montaż oraz regenerację silnika (blok+głowica) w zakładzie specjalizującym się w remontach generalnych. Tam goły silnik posprawdzano i powymieniano czo trzeba. Wymieniono oczywiście tuleje wtryskiwaczy wraz z oringami na nowe, bo to podstawa przy tych objawach. Po złożoniu silnik bez osprzętu wrócił do "byłego" serisu Opla, tam go zamontowanoa do auta. Trochę to wszysko kosztowało, wtedy jednak pomyślałem, że jak go zregeneruję w całości to trochę jeszcze pojeżdżę. Mam chyba do tego auta zbyt duży sentyment. Na razie odpukać "chodzi" jak należy. Owszem, co jakiś czas coś z osprzętu posypie, ale to standard w samochodach kilkunastoletnich.

Silnik fajny, może niezby mocny, ale wystarczający do tego autka, mało pali, co jest jego chyba największą zaletą. Niestety głowica niedopracowana i stąd tyle z nią problemów. Przy oddawaniu do naprawy trzeba dokładnie wszystko sprawdzić, określić co wymienić, zlecać na piśmie i nie oszczędzać na częściach. Nie warto bowiem naprawiać silnik po 2-3 razy jak my.

Pozdrawiam Oplo-maniaków!

https://forum.opel24.com/topic/59016-ubywa-plyn-z-chlodnicy/page/4/#findComment-477256

• Odpowiedzi 32
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• 4 tygodnie później...

no kupilem drugi slinik uzywany. bo tam okazalo sie ze peknieta byla glowica.

a co jeszcze moze byc przyczyna oprocz peknietej glowicy?

co mzoe byc przyczyna tego ze plyn chlodniczy ucieka do oleju?

https://forum.opel24.com/topic/59016-ubywa-plyn-z-chlodnicy/page/4/#findComment-480967