Skocz do zawartości

Hałas z okolic skrzyni powyżej 3000obr/min

Rekomendowane odpowiedzi

Gość krzysiek_k

Witam serdecznie,

Niedawno moją Astrę (1.4 16V, rocznik 96) nawiedziła nowa dolegliwość. Zaczęło się od tego, że po rozpędzeniu samochodu powyżej 60km/h na 3 biegu (ok 3000obr/min), podczas hamowania silnikiem z okolic skrzyni (prawdopodobnie, bo dźwięk dosyć trudno namierzyć) zaczął wydobywać się dźwięk w rodzaju "warczenia", który ustępował po wciśnięciu sprzęgła. Działo się to tylko na tym jednym biegu, więc moje podejrzenie padło na uszkodzenie skrzyni biegów.

Mechanik po jeździe próbnej stwierdził, że nie brzmi to jak skrzynia (bardziej jakby z okolic tłumika) i mam póki co jeździć i nasłuchiwać. Od tamtej pory przejechałem ok 700 km i dziś zaobserwowałem, że jadąc na jedynce w zakresie ok. 2800-3000obr/min z tego samego miejsca dobywa się podobny, nieregularny dźwięk (jakby wibrowała jakaś część karoserii lub tłumik). W tym przypadku jednak dźwięk występuje podczas trzymania prędkości i przyśpieszania. Na drugim biegu prawdopodobnie słychać go nieznacznie (trudno mi to jednoznacznie stwierdzić, bo silnik w tym momencie już zagłusza).

- Podczas normalnej eksploatacji (50-60km/h oraz jazda ok 2500obr/min) nic nie słychać.

- Sprzęgło chodzi normalnie, nie hałasuje.

- Biegi wchodzą normalnie.

- Na luzie nic nie słychać.

- Łożyska kół, luzy układu kierowniczego, wahacze - były sprawdzane i są w porządku.

- We wrześniu wymieniałem tłumik środkowy na nowy (więc powinien być sprawny).

- Na zakrętach nie słychać żadnych dodatkowych hałasów.

Ma ktoś pomysł co to może być? Do uszkodzenia łożysk w skrzyni trochę to nie pasuje (powinny chyba wtedy hałasować wszystkie biegi cały czas?).

https://forum.opel24.com/topic/59049-ha%C5%82as-z-okolic-skrzyni-powy%C5%BCej-3000obrmin/

Gość krzysiek_k

Oto kilka dodatkowych spostrzeżeń po kilku dniach:

- dźwięk PRAWDOPODOBNIE wydobywa się na skutek wibracji drążka zmiany biegów - w momencie jego występowania gdy dotykam drążek czuję delikatne wibracje. Gołym okiem nic nie widać.

- dźwięk występuje tylko przy określonej temperaturze na zewnątrz. Teraz, gdy jest 0 - 2 stopni objawy całkowicie ustały. Temperatura silnika zdaje się nie mieć tutaj znaczenia, bo zarówno na zimym jak i na rozgrzanym do normalnej temperatury pracy nic się w chwili obecnej nie dzieje.

- w momencie występowania dźwięku na pedale sprzęgła nic nie czuć.

Czy opisane do tej pory objawy pasują do uszkodzonych cięgien w skrzyni biegów i/lub poduszek silnika/skrzyni?

Edytowane przez krzysiek_k

https://forum.opel24.com/topic/59049-ha%C5%82as-z-okolic-skrzyni-powy%C5%BCej-3000obrmin/#findComment-474944

Gość hipecks666

Oto kilka dodatkowych spostrzeżeń po kilku dniach:

- dźwięk PRAWDOPODOBNIE wydobywa się na skutek wibracji drążka zmiany biegów - w momencie jego występowania gdy dotykam drążek czuję delikatne wibracje. Gołym okiem nic nie widać.

- dźwięk występuje tylko przy określonej temperaturze na zewnątrz. Teraz, gdy jest 0 - 2 stopni objawy całkowicie ustały. Temperatura silnika zdaje się nie mieć tutaj znaczenia, bo zarówno na zimym jak i na rozgrzanym do normalnej temperatury pracy nic się w chwili obecnej nie dzieje.

- w momencie występowania dźwięku na pedale sprzęgła nic nie czuć.

Czy opisane do tej pory objawy pasują do uszkodzonych cięgien w skrzyni biegów i/lub poduszek silnika/skrzyni?

przy niskich temperaturach możliwe że gęstnieje olej i po prostu wszystko tęgo chodzi.Proponuje wlać pełny syntetyk przy ewentualnej zmianie oleju .U mnie pomogło

https://forum.opel24.com/topic/59049-ha%C5%82as-z-okolic-skrzyni-powy%C5%BCej-3000obrmin/#findComment-474945

Gość krzysiek_k

przy niskich temperaturach możliwe że gęstnieje olej i po prostu wszystko tęgo chodzi.Proponuje wlać pełny syntetyk przy ewentualnej zmianie oleju .U mnie pomogło

Też mi to przeszło przez myśl, ale w momencie gdy wszystko się już nagrzeje (co m.in. czuć też po tym jak gładko wchodzą biegi) mimo wszystko zjawisko nie występuje. Plam/śladów wycieku oleju do tej pory nie stwierdziłem. Z drugiej też strony olej w skrzyni nigdy nie był wymieniany (z racji braku możliwości, to model z tzw olejem "niewymienialnym").

Edytowane przez krzysiek_k

https://forum.opel24.com/topic/59049-ha%C5%82as-z-okolic-skrzyni-powy%C5%BCej-3000obrmin/#findComment-474950