Skocz do zawartości

Mega problem z Xenonami w Astrze H. Prosze o pomoc :(

Rekomendowane odpowiedzi

Gość lucky luke

Witam ponownie. Siedzieliśmy przy tym dobre 4 godzi i nadal nic. Podłączany komputer i nic. Wymusza on na silniczku co prawda lewym wypoziomowanie ale tylko terkota i nic. Ogólnie to lampę lewą uszkodzoną spisałem już na straty i wzięliśmy się za rozbiórkę. Dostaliśmy się do silniczka pionu góra-dół. Wygląda na to że jest dobry po podłączeniu omijając lampę, co prawda nie sprawdzaliśmy czy wysuwa się ale niby dawał oznaki życia. trochę to dziwne że daje oznaki życia a nie poziomuje. Dobraliśmy się więc do silniczka lampy prawej (dobrej) i niby daje takie same oznaki życia. Ale światło z lewej lampie nadal gaśnie po kilku sekundach. Zamieniliśmy reflektory stronami i nadal to samo, gaśnie ten uszkodzony. Dobraliśmy się następnie w lampie która gaśnie do silniczka poziomu lewa-prawa czyli doświetlania i odłączyliśmy go. Niestety efekt ten sam. Żarnik nadal gaśnie. Zmienialiśmy przetwornice i moduły AFL stronami i nadal nie działa ta lewa lampa. Już mi ręce opadają. Nic innego nie pozostaje jak szukać innej lampy albo na sprawdzenie czy to na pewno lampa albo kupić i tyle :(. Zastanawia mnie natomiast że nie znaleźliśmy z przodu czujnika poziomowana tylko z tyłu na belce jest. Co robić poradźcie Koledzy?

https://forum.opel24.com/topic/59184-mega-problem-z-xenonami-w-astrze-h-prosze-o-pomoc/page/2/#findComment-474953

• Odpowiedzi 20
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Gość popencjusz

Może w astrach nie ma z przodu auta. Ja u siebie nie mam w astrze a w signum są 2 (przód i tył) może ktoś kto ma taką astrę i się wypowie.

Czy sprawdzaliście kompem zmieniając opcję świateł do jazdy dziennej?

Ja mam tak w signum ustawione, że świeci się w dzień sama lampa xenon, bez AFL, i spryskiwaczy (lampa poziomuje się ale nie skręca na boki).

Zastanawia mnie jeszcze jedno. Skoro silnik od sterowania soczewką działa a Ty po podłaczeniu lapmy słyszysz terkotanie to najwyraźniej sama soczewka musi się gdzieś blokować.

https://forum.opel24.com/topic/59184-mega-problem-z-xenonami-w-astrze-h-prosze-o-pomoc/page/2/#findComment-474964

Gość lucky luke

Nie sprawdzaliśmy zmiany swiateł do jazdy dziennej bo nie wiem czy była taka możliwośćna tym programie który miał znajomy. Odnośnie tego terkotania to nie wiemy do końca w którym to miejscu się działo bo uruchamiało sie to tylko po resecie błędów i wymuszeniu ustawienia świateł przez kompa. Próbujemy szukać jakiejś lampy używanej żeby podłączyć i sprawdzic czy będzie to działać bo już sami nie wiemy co z tym robić. Albo używka na pożzyczkę do sprawdzenia albo kupię używkę bez osprzętu i wtedy zrobi się przekładkę żarówek i modułów. Dziwne dla nas jest jeszcze to, że jak odłączamy moduł AFL z którejkolwiek lampy to wtedy świecą bez problemów tylko miga kontrolka i nie ma poziomowania.

https://forum.opel24.com/topic/59184-mega-problem-z-xenonami-w-astrze-h-prosze-o-pomoc/page/2/#findComment-474971

Gość popencjusz

xenony regulują się same. Dostrojenie położenia świateł odbywa się tradycyjnie ręcznie na stacji disgnostycznej tak jak to ma miejsce przy konwencjonalnych światłach żarówkowych. Wciśnięcie włącznika (o ile pamiętam 5 sek) świateł powoduje zapalenie się świateł mijania i cofania przy otwarciu auta po wcześniejszym kliknięciu dwa razy na pilocie "otwarcie zamka". Ta funkcja nie u wszystkich działa (u mnie też nie). Bajer ten opisany jest na forum.

Edytowane przez popencjusz

https://forum.opel24.com/topic/59184-mega-problem-z-xenonami-w-astrze-h-prosze-o-pomoc/page/2/#findComment-475484

Gość lucky luke

Panowie temat już zakończony. W sumie to nie wiadomo co było, lecz musiałem kupić nową lampę. Prawdopodobnie uszkodzony w lamie silniczek o kierunku lewa - prawa. Teraz działa ok. silniczki chodzą, kontrolka nie miga. Całośc wyszło blisko 1000 zł :(. Dzieki za podpowiedzi.

Pozdrawiam.

https://forum.opel24.com/topic/59184-mega-problem-z-xenonami-w-astrze-h-prosze-o-pomoc/page/2/#findComment-475628

• 1 rok później...
Gość bikeman1

Witam wszystkich, jeszcze ja się udzielenia w temacie...bo mam pododobny problem.

Sytuacja wygląda tak: lewa lampa od kierowcy jest uszkodzona, soczewka dostała zeza do srodka, po paru chwilach od włączenia gaśnie. Stało się to po tym jak dostało się trochę wody do modułu AFL, cos było grzebane i nie był szczelny. Kupilem "nowy moduł" w sensie inny ale używany. Numer wybity na module jest identyczny, ale naklejka wskazuje na audi VW z tego co pamiatam. Poniżej wstawiam zdjęcia nowego i starego modułu.

Manewr z zamontowaniem innej lewej lampy robilem ( znalazłem taka u siebie w mieście ) i dzieje się dokładnie to samo, soczewka skręca na maksa do środka i gaśnie.

Natomiast prawa lampa swieci tylko wydaje mi się ze jest obnizona i nie poziomuje się.

Postanowiłem zamienić lampy miejscami:

LEWĄ lampe ( z zezem ) zakladam na prawa strone, nie prostuje sie ale swieci cały czas.

PRAWA lampe ( dobra ) zakladam na lewa strone, nie zezuje soczewka do środka ale gaśnie?

I o co chodzi? Pomozcie proszę! Gdzie szukać winowajcy?

post-43353-0-73390600-1401224299_thumb.jpg

post-43353-0-93276300-1401224313_thumb.jpg

Edytowane przez bikeman1
https://forum.opel24.com/topic/59184-mega-problem-z-xenonami-w-astrze-h-prosze-o-pomoc/page/2/#findComment-540332