Skocz do zawartości

Dziwny dźwięk zasysania podczas uruchamiania silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Gość MarcusGG

Witam.

Proszę szanownych forumowiczy o sugestie co to może być??

Podczas uruchamiania silnika a wspomnę, że jest to silnik 1,7 DTL oplowski z rocznika 1997 w Astrze kombi, dziwny dźwięk jakby zasysania jakiegoś płynu lub oleju. Dźwięk ten występuje tylko po nocnym staniu później już go nie słychać. Zaczął dochodzić po wymianie uszczelki miski olejowej. Orginalnie była gumowa ale z braku czasu brałem jaka była czyli korkową (chyba nie powinno być różnicy). Oleju nie ubywa czyli powinno być OK. Trochę mnie to niepokoi może dlatego że wcześniej jeździłem Renówkami z silnikami benzynowymi.(tam jak padła uszczelka to docinałem na wymiar z twardego kartonu i było ok nic nie siorbało)

I jeszcze jedno pytanie dotyczące pracy silnika: czy te silniki są tak głośne?? (chociaż słyszałem ostatnio opelka który chodził jak czołg)

Może ktoś ma wypróbowany sposób na parujące szyby?? (filtr kabinowy nowy zrobiony z filtra od klimatyzacji przemysłowej przystosowanej do firmy spożywczej czyli wysokiej klasy)

Z góry dziękuję za wszystkie sugestie.

Pozdrawiam

Przeniosłem z Antara do Astry.

majq1

Edytowane przez majq1

https://forum.opel24.com/topic/59207-dziwny-d%C5%BAwi%C4%99k-zasysania-podczas-uruchamiania-silnika/

jeśli chodzi o parujące szyby to sprawdz czy obieg powietrza w aucie nie jest zamkniety, najlepiej czy ciagnie powietrze przy filtrze kabinowym

Gość MarcusGG

Witam.

Przepraszam, że zamieściłem nie w tym dziale temat.

Obieg wewnętrzny działa prawidłowo, wciskam klawisz klapka się zamyka, zwalniam klapka się otwiera. Sprawdziłem też nagrzewnice i też jest OK czyli sucho, nic nie cieknie.

Patrząc od strony podszybia przy otwartym obiegu na pełnych obrotach mata się delikatnie ugina, na zamkniętym czuć delikatny powiew jak zasysa powietrze, z tym że jest to ledwie wyczuwalne. Jednym słowem mówiąc jest OK działa jak należy.

Ten temat zostawię sobie na cieplejsze dni.

Priorytetem dla mnie teraz jest dojście do tego co to za dźwięk "siorbnięcia" przy starcie silnika. Sprawdzałem na podobnej Asterce i tam tego nie ma. No i jeszcze ta głośna praca silnika, chyba że diesle tak mają.

Pozdrawiam

Edytowane przez MarcusGG

• 2 tygodnie później...

moj tez nie chodzi za cicho ale myśle ze w normie, jak jest zimny i włącza się turbo to chodzi głośniej niz zwykle ale mi sie wydaje ze tak ma byc z powodu na wiek i przebieg