Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Dziś jechałem sobie w mieście i zauważyłem że podczas wciskania sprzęgła światła jak i kokpit świecą mocniej, podczas gdy puszczę sprzęgło światła słabną do takiego stopnia że w nocy ledwo co widać drogę, dzieję się również tak gdy lekko przychamuję... Co może być przyczyną ? z odpalaniem problemów nie mam pali od kopa.

W dużym skrócie: gdy naciskasz sprzęgło, to odciążasz układ elektryczny, czyli napięcie w sieci będzie nieco wyższe. Stąd zasilane wyższym napięciem świtała drogowe świecą jaśniej, również podświetlenie kokpitu, czy światła w kabinie będą mocniej świecić.

Gdy hamujesz, bez wysprzęglenia, to również obciążasz chwilo silnik bardziej, napięcie maleje i oświetlenie przygasa.

Przyczyn może być kilka, ale najpierw sprawdź jakie masz napięcie na akumulatorze przed rozruchem i po (na jałowym, ale włącz światła i wszystkie odbiorniki elektryczne, które zwykle działają podczas jazdy - radio, ogrzewanie, inne wynalazki) - podejrzewam, że masz bardzo niskie napięcie przy uruchomionym silniku.

Gdybyś miał możliwość sczytania napięcia podczas jazdy, to było by idealnie.

Edytowane przez ReFLeX

Gość boniek1993

Może alternator się kończy. Na odpalonym bez świateł i innych pierdół typu radio, ogrzewanie powinno być 14.4V a ze światłami 13.9V jakoś tak

O dziwo przyczyną było zwarcie podświetlenia przełącznika świateł, dioda jedną swą nóżką stykała się z miejscem odpowiadającym za włączenie świateł, stąd ten problem. A co do alternatora to się chyba faktycznie kończy ponieważ słychać tak jakby szumiał. Dzięki Wam Panowie za info na temat prądów z ciekawości jutro sprawdzę czy faktycznie jest tak jak piszecie. Pozdrawiam !

• 2 tygodnie później...

poddać regeneracji alternator czy poprostu kupić używany sprawny ?? chciałbym zrobić to jak najmniejszym kosztem ale dobrze ;)

Gość boniek1993

Ja bym oddał do regeneracji, chyba że kupisz coś pewnego od jakiegoś znajomego. Porównaj sobie ceny regeneracji i kupna używki i sam zdecyduj