Skocz do zawartości

Astra g układ powietrzny+ubywający płyn chłodnicy.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam aby nie pisać dwóch tematów napiszę to w jednym.

Jak działa układ powietrzny w astrze G 1.7DTI isuzu. Chodzi mi głównie o to gdzie znajduje się wlot powietrza do silnika Czy jest to ten na górze zaraz pod maską, czy ten na samym dole? Bo zauważyłem że ten na górze tak jak by mi wypychał powietrze a nie zasysał. Oraz miedzy pojemnikiem na filtr powietrza a tą rurą czuć lekki podmuch czy nie powinno być tam żadnej opaski czy to ma być tylko wsunięty ten wąż ?

A jeśli chodzi o drugą sprawę to dotyczy ona ubywającego płynu chłodniczego, nie mam pojęcia gdzie to może uciekać ciężko mi to zdiagnozować.

Pomocy!!!

https://forum.opel24.com/topic/59880-astra-g-uk%C5%82ad-powietrznyubywaj%C4%85cy-p%C5%82yn-ch%C5%82odnicy/

dolot powietrza jest na gorze wydech chyba wiadomo gdzie

co do wycieku

skoro Ty nie mozesz znalezc

to jak my mamy to zrobic na odleglosc ??

Powiem tak płynu ubywa dość sporo bo pewnie z litr na tyd. pod korkiem nic się nie zbiera jakaś maź czy coś nie ma nic spróbuję wsypać tego specyfiku do chłodnicy.

To po co jest ten drugi wlot na dole przy zderzaku ?

nic nie wsypuj !!!

zapchasz uklad albo nagrzewnice i bedzie jeszcze gorzej

wyciek trzeba zlokalizowac na pracujacym silniju

szukac wyschnietych sladow zaciekow

a nie wsypywac jakies G..O

Hm zauważyłem że spodem chłodnica jest cała mokra, ale być może to ze śniegu bo wczoraj napadało tego dość sporo.

Jutro myślę przeschnie trochę to zobaczę czy to na pewno chłodnica.

A mam takie pytanie po co są te dwa wloty za przednim zderzakiem te na samym dole od strony pasażera?

Czy to normalne żeby na zimnym silniku i itemp około -10 stopni leciał z rury biały dym? Dodam że zaraz po odpaleniu silnika nic nie leci tylko gdzieś tak po 5 min zaczyna lecieć.

A co do chłodnicy to nadal nie wiem gdzie to ucieka myślałem, że spodem jest coś z chłodnicą ale to chyba nie to bo teraz nie była wilgotna, ciężko zdiagnozować coś gdzie cały prawie spód silnika jest pokryty śniegiem czy lodem ; /

po 5 min zaczyna lecieć.

Mam to samo i też się martwiłem, aż kiedyś dojrzałem że woda sączy mi się z tłumika przez maa dziurkę . :-)

Panowie sam nie wiem co to u licha jest już. Niby sprawdzam węże i można je bez problemu ugiąć po przejechaniu 15km odkręcam bez problemu zbiornik wyrównawczy nic nie syczy nic sie bulgocze.

A dymi na biało jak mocniej przy gazuje no ale to dym jest jak na dworze mrów ponad -10 to chyba normalne, że będzie dymić na biało. A może i nie sam nie wiem.

A takie mam jeszcze jedno pytanie we wtyczce przepływomierza który kabel to masa? Bo często wyskakuje mi błąd p0100 niby auto nie traci na mocy a pokazuje winę przepływomierza. Może brakuje mu masy nie wiem gdzieś tak na jakimś forum wyczytałem żeby zmasować wtyczkę bezpośrednio chce spróbować wiec który to kabel? A i gdzie najlepiej tą wtyczkę zmasować w którym miejscu gdzieś blisko przepływomierza ale gdzie?

Gość fan_dieseli

Proponuję sprawdzić czy masz mokro pod dywanikami kierowcy lub pasażera. W opelkach lubią puszczać płyn oringi które są w nagrzewnicy.

Sprawdź czy jakiś wąż nie puszcza. Spotkałem się też z przeciekami w takim trójniku, odsyłam do tematu http://www.astra-g.pl/viewtopic.php?f=105&t=27831&view=unread#unread