Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Hej. Wczoraj z moim samochodem zaczęły się dziać czarymary. Gdy zaparkowałem na 10 min w mieście i chciałem go odpalić to zaczęła mi migać kontrolka ładowania akumulatora jak już furę odpaliłem. Więc zgasiłem silnik, a kontrolka się nadal paliła. Przełączyłem zapłon na poz 2 i powinny się wszystkie kontrolki na chwilę zapalić a tak się nie stało bo nie zapaliła się kontrola akumulatora. Zapaliłem silnik no i niby wszystko ok już nie kontrolka od aku nie paliła. No ale jadę sobie a tu nagle zaczęła migać :D Co lepsze panel TID też zaczął migać :/ Jak go tam docisnąłem to TID umarł :) a kontrolka od aku przestała się palić podczas jazdy. Późzniej już cały czas się paliła podczas jazdy jak znowu odpaliłem furę... Co jest do cholery nie tak ? Czy kontrolka z aku może mieć związek z wyświetlaczem TID ? Dodam że któregoś dnia poprawiałem kostkę w TID bo mi wypadała :/ A i ze 5 dni temu próbowałem inny samochód odpalić na kable z mojego ! no ale dopiero wczoraj się cuda zaczęły dziać z tą kontrolką wieć wykluczam żeby coś było nie tak przez odpalanie na kable... Myślałem że mi pasek klinowy spadł ale on jest ok... Macie jakieś pomysły ? Akumulator pada, alternator :/ Mi to wygląda na problem z elektroniką... :/

[ Dodano: Nie Lis 11, 2007 10:51 ]

Stan na dzisiaj:

fura nie chce odpalić :/ Na akumulatorze na + chyba zrobił się niebieski osad na łączeniu krokodylka z tą śrubą od aku... :(

[ Dodano: Nie Lis 11, 2007 14:05 ]

Już wszystko jasne, padł alternator najprawdopodobniej szczotki... buuu :(

https://forum.opel24.com/topic/6010-kontrolka-akumulatora/

Wiem że tak jeździć nie można, jutro albo pojutrze czeka mnie wizyta w warsztacie u elektronika :mrgreen:

Orientuje się ktoś jaki jest koszt regeneracji alternatora ? Podobno tak 70- 100zł, czy to prawda ? Czy mam się szykować na większe koszty ?

https://forum.opel24.com/topic/6010-kontrolka-akumulatora/#findComment-305479

Wiem że tak jeździć nie można, jutro albo pojutrze czeka mnie wizyta w warsztacie u elektronika :mrgreen:

Orientuje się ktoś jaki jest koszt regeneracji alternatora ? Podobno tak 70- 100zł, czy to prawda ? Czy mam się szykować na większe koszty ?

Ja 90 zł dałem. WYmiana szczotek i regulatora.

https://forum.opel24.com/topic/6010-kontrolka-akumulatora/#findComment-305393