Skocz do zawartości

olej sil. w zbiorniku z ropą w omedze 2.0 tdi

Rekomendowane odpowiedzi

;/;);) Tak jak w tutule nie mam zielonego pojęcia w jaki sposób w paliwie miałem olej silnikowy. :*:)???

( omega 2.0 dti) pewnego ranka wstałem odpaliłem auto i po chwili zgasło- kiedy odkręciłem filtr paliwa był czarny jak i same paliwo w zbiorniczku filtra. Ciśnieniem przez wlew opróżniłem paliwo ze zbiornika i ono tez było czarne. Jednocześnie olej ze stanu 3/4 skoczył na 1/4

Macie jakieś sugestie jak to się mogło stać? Robiliśmy to ze szwagrem i on mówi ze jedyna opcja to jest taka ze pompa wtryskowa smarowana jest olejem a nie paliwem.

Ale ciekawostka wzięliśmy przeźroczysty baniak z czystym paliwem włożyliśmy przewód paliwa i przelewu, odpowietrzyliśmy i po krótkim chechłaniu odpalił jak gdyby nigdy nic. Zgasiliśmy odpalił od cyknięcia ponownie i zostaiwliśmy go zeby pochodził żeby zobaczyć czy to popma przepuszcza olej i nic z tego paliwo w baniaku było czyściutkie.

I co Wy na to ?

https://forum.opel24.com/topic/6063-olej-sil-w-zbiorniku-z-rop%C4%85-w-omedze-20-tdi/

• 2 miesiące temu...

witam .sprawdz kolego przelew jezeli to cie nie naprowadzi prosze na pr pozdrowionka

Nie przelew bo przelewy nic nie maja z tym wspólnego tylko uszczelki na tzw.trawersach wtryskiwaczy .Koszt W granicach 230żł 4szt miedziane- 4szt gumowomiedziane 4szt typ o-ring na trawersy - 2szt uszczelki pod kolektor dolotu 1szt pod dekiel klawiatury 1szt.pod pompę Vac. 1szt typu o-ring na wałek rozrządu i pokrywę klawiatury. Do tego metr przewodu na przelewy fi::3,2 3szt trójników abyśmy mieli 100%pewność że nie złamiemy przy demontażu. Dla wprawnego mechanika 4- 6godzin pracy z myciem kolektora włącznie.Wiąże się to z wyciąganiem wałka rozrządu lub podnoszenia go . W drugim przypadku niestety ale nie będą wymienione 4szt miedziane na końcówce wtrysku bo należy wyjąć wałek. Koszt kol.fronda, jest różny od 500 do 15000 I już na marginesie dla czystej ciekawości żadnym olejem silnikowym nie jest smarowana pompa ,powód jest tych trawersów ;]!! Ale to inna bajka dlaczego tak a nie inaczej dużo tłumaczenia. Gdyby bylo inaczej mielibyśmy paliwo w oleju śilnika , a nie odwrotnie oleju silnikowego w zbiorniku paliwa. :):?

https://forum.opel24.com/topic/6063-olej-sil-w-zbiorniku-z-rop%C4%85-w-omedze-20-tdi/#findComment-291307

• 3 lata później...
Gość aleksandra_astra2000

Nie przelew bo przelewy nic nie maja z tym wspólnego tylko uszczelki na tzw.trawersach wtryskiwaczy .Koszt W granicach 230żł 4szt miedziane- 4szt gumowomiedziane 4szt typ o-ring na trawersy - 2szt uszczelki pod kolektor dolotu 1szt pod dekiel klawiatury 1szt.pod pompę Vac. 1szt typu o-ring na wałek rozrządu i pokrywę klawiatury. Do tego metr przewodu na przelewy fi::3,2 3szt trójników abyśmy mieli 100%pewność że nie złamiemy przy demontażu. Dla wprawnego mechanika 4- 6godzin pracy z myciem kolektora włącznie.Wiąże się to z wyciąganiem wałka rozrządu lub podnoszenia go . W drugim przypadku niestety ale nie będą wymienione 4szt miedziane na końcówce wtrysku bo należy wyjąć wałek. Koszt kol.fronda, jest różny od 500 do 15000 I już na marginesie dla czystej ciekawości żadnym olejem silnikowym nie jest smarowana pompa ,powód jest tych trawersów ;]!! Ale to inna bajka dlaczego tak a nie inaczej dużo tłumaczenia. Gdyby bylo inaczej mielibyśmy paliwo w oleju śilnika , a nie odwrotnie oleju silnikowego w zbiorniku paliwa. :):?

Witam. Właśnie mam ten sam problem co Pan któremu odpowiadałeś na te pytania. ja wymieniłam w mechanika chyba wszystkie uszczelki jakie były możliwe. wszystko ruszyłam tylko nie pompę, bo to w sumie najdroższe... strasznie ciągnie olej. Zainstalowałam sobie pompkę, by rano odpalić, ponieważ jak napisał poprzedni pan pojawia się powietrze i jest problem. zainstalowałam przezroczyste przewody i jest normalnie czarna ropa. Jestem załamana...

https://forum.opel24.com/topic/6063-olej-sil-w-zbiorniku-z-rop%C4%85-w-omedze-20-tdi/#findComment-393945