Gość gsg7dl Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Witam Serdecznie ! Może ten temat był wałkowany, ale proszę o jakieś porady lub pomysły. Astra G 1999, silnik X18XE1. Objawy::Czy minus 20 , czy plus 30 stopni - pali na dotyk. Niestety zaraz po odpaleniu nie da rady ruszyć - maksymalne obroty 1500. Po około 2 minutach próbujemy jechać , stosując minimalną ilość "gazu"pomalutku zaczynamy się rozpędzać do ok 25-30km/h.Przy próbie przyśpieszenia silnik dławi się szrapie i zgaśnie. Po osiagnięciu temp. około 60stopni Celsjusza zaczyna jeżdzić tak jak powinien - bardzo ładnie przyśpiesza, brak szarpnięć itp.Jak z fabryki. Niestety gdy stanę np. na swiatłach po 20sekundach zapala się lampka silnika i silnik przechodzi w tryb awaryjny. Jest to trochę kłopotliwe użytkowanie, codzienne samochodu. Wymieniłem prawie wszystko, od EGR, Dis-a. ,sondy lambda 2 szt, 1 orginał Siemens + 2 NGK,Przepływomierza VDO, świece,czujniki wału i wałka rozrządu na orginały, sprawdzono, wymieniono rozrząd, ciśnienie w cylindrach i inne mechaniczne rzeczy w warsztacie , do którego mam bardzo duże zaufanie od ponad 20 lat. I nic. Komputer, od najprostszego interfejsu, poprzez CDiF-a, do komputera w serwisie autoryzowanym Opel Mucha. Odczyt brak podłączonej sondy lambda lub sonda otwarta. Przewody z sondy do sterownika simtec 70 sprawdzone , wymienione na nowe. Mało wysłałem sterownik do sprawdzenia i naprawy nad morze i tam odpowiednio skasowano mnie i zwrócono zaplombowany, teoretycznie jako dobry. I nic. Ojawy takie same jak pisałem, Można go podpalić Opla i wrzucić filmik na Yoy Tube, byłoby wesoło na ten problem popatrzeć. Na poważnie, jednak najprawdopodobnie jest winny sterownik Simens Simtec 70.Niestety próby konstruktywnego kontaktu z pseudofachowcami znad morza / a są to aż 3 firmy / nie daje rady.Odpowiedzi- ten kolega ma urlop, ja tego nie sprawdzałem, może to inn pracownik.Najciekawsza jest karta gwarancyjna gdzie na początku pisze: GWARANCJA NA RZECZY I ELEMENTY WYMIENIONE W STEROWNIKU. nIestety nikt nie napisał i nie odpowiedział co było robione.Rozmowy telefoniczne, takie jakbym rozmawiał z rozkapryszoną bandą przedszkolaków. Macie pomysły gdzie w okolicach Katowic, Tychów czy w promieniu 150km jest uczciwy profesionalny warsztat który sprawdzi mój sterownik - ewentualnie go naprawi lub wymieni na inny używany , ale sprawny ? Z góry dziękuję za sugestie. Artur gsg7dl   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/60725-problem-ze-sterownikiem/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi