Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Szefo2005

Witam

Mam pewien problem, mianowicie w pewnym momencie podczas jazdy ściszyło mi się radio ma maxa i nie mogę w żaden sposób go rozgłosić ani przyciskiem na kierownicy, ani pokrętłem na radiu. Posiadam komputer pokładowy i wszystkie opcje chodzą, tak samo przyciski na kierownicy wielofunkcyjnej. Kiedyś podobny problem wystąpił ale po pewnym czasie radio zaczęło normalnie chodzić więc odpuściłem temat. Teraz jednak temat się powtórzył. Czym może to być spowodowane, jak zdiagnozować w czym tkwi problem i jak to naprawić? Czy może to mieć związek z kierownicą wielofunkcyjną i taśmą multimedialną pod nią? Być może coś jest z przyciskiem od podgłaszania, może się on blokuje w jakiś sposób? Jeśli natomiast chodzi o kierownicę wielofunkcyjną to problemem tkwi w tym iż od czasu do czasu raz na jakiś czas przestaje mi działać klakson, pokazuje się kontrolka od ESP i raz nie zadziałał mi tempomat. Po pewnym czasie gdy to wystąpiło, wszystkie usterki się naprawiły same. Jeśli chodzi o esp to wiem że najlepszym sposobem jest podłączenie samochodu pod kompa i wtedy będę wiedział czy to wina czujników itp. Czy te usterki z radiem, klaksonem, tempomatem są spowodowane problematyczną taśmą multimedialną pod kierownicą? Najbardziej mi chodzi o pomoc w sprawie radia. Resztę usterek może uda się zdiagnozować po podłączeniu pod kompa. Za wszelkie porady i pomoc z góry dziękuje.

Pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/60840-astra-iii-problem-z-radiem-oraz-kierownica-wielofunkcyjna/

Gość Szefo2005

Tak mi mechanik powiedział że może to być taśma multimedialna, widocznie nie znał się na tym zbyt dobrze. A czy jest jakaś możliwość naprawy tego modułu CIM? przeczyszczenie go czy coś w tym rodzaju? Czy trzeba go poprostu wymienić na nowy?

https://forum.opel24.com/topic/60840-astra-iii-problem-z-radiem-oraz-kierownica-wielofunkcyjna/#findComment-486313

Gość Kacper