Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość markos17

Corsa ostatnio miała małą przygodę, robiony był bok u blacharza/lakiernika. Po dobiorze auta zobaczyłem, że świeci się czerwona kontrolka air bag.

Podłączyłem OP-COM i nie wskazuje żadnych błędów. Podejrzewam, że montując np. fotel nie podłączyli czegoś poprawnie. Za bardzo nie mam możliwości jechać na rekalamację, gdyż zakład znajudje się daleko ode mnie. Prosiłbym o wskazówki, co może być przyczyną.

Gość popencjusz

Op com nie zawsze prawidłowo interpretuje komunikaty z auta. Metodą gaz-hamulec też ich nie ma?

Może nie włożyli bezpiecznika?

sory ale teraz to do nich dymaj niech poprawiaja

takie rzeczy sprawdza sie przy a nie po odbiorze

a co mogli spartolic ??

czujnik w drzwiach

kable miedzy drzwiami a nadwoziem

mogli spalic sterownik

mamy dalej zgadywac ??

nei wiemy jakie byly uszkodzenia i co bylo demontowane

wiec nie masz wyjscia

albo jedziesz do nich albo do kogos innego i im rachunek wyslesz

Gość marcel_kk

Jeżeli wiesz, że był wymontowywany fotel to zobacz czy prawidłowo

wpieli wtyczke w gniazdo, jest pod fotelem.

A co odbioru auta to chyba u lakiernika zauważyłeś że kontrolka świeci ?

Całą drogę świeciła to miałeś czas na podjęcie decyzji na powrót i reklamacje.

Jeżeli podczas prac nie odłączyli akumulatora to może być drobna usterka

lub grubsza awaria ( sterownik PP) niestety nikt z fusów na tym forum nic Ci nie wywróży.

Teraz to się wykręcą i będziesz naprawiał u elektryka na własny koszt.

witam

jeśli fotele były wyciągane to w wersji optymistycznej, po rozpiętych wtyczkach poduch w fotelu, kontrolka zgaśnie chyba po 20 odpaleniach silnika, jeżeli nie było usterki. przynajmniej w sinterce tak jest.

Pozdr

Gość markos17

dzięki za odpowiedzi. Sytuacja z samą naprawą, odbiorem była troszkę skomplikowana, nie chcę się teraz wgłębiać. W każdym bądź razie sam go nie odbierałem i wizyta w tym warsztracie jest w tej chwili praktycznie niemożliwa.

Zdaję sobie sprawę, że pewnie trzeba będzie się udać do elektryka, chciałem się jednak wcześniej Was podpytać, czy może samemu czegoś nie da się łatwo sprawdzić.

Wiem, że na pewno akumulator był odłączany, bo goście poprawiali bagnet od oleju (zaczep puścił).

Próbowałem już odłączać aku i wyjmowałem/wkładałem tą wtyczkę pod fotelem. Kontrolka jednak wciąż się świeci.

ps. może kojarzycie dobrego elektryka magika w Trójmieście?

odlaczanie aku ani wtyczki nie zgasi kontrolki

do tego potrzebny komputer

i nie zgasnie jak w sintrze

co do warsztatu mamy dzial ''polecane warsztaty'' tam poszukaj

w drzwiach czujnika nie ma jest na słupku na dole czujnik uderzeniowy, trzeba zdjąc plastiki i zoabczyć czy go podłączyli, skoro robili blacharke boku...

co do błędów powinny być zapisane jesli op-com ci nic nie pokazuje jesdź gdzieś na techa i się okaże czy pokaże błędy...