Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Optimex

Witam. Od pewnego czasu borykam się z denerwującym problemem, mianowicie poruszając kierownicą w lewo i prawo słychać wyczuwalne na kierownicy stuki, dodam że nie ma żadnego luzu tylko te stuki. W dodatku podczas hamowania czuć pojedyńcze puknięcie na kole kierownicy, jakby coś się naprężyło i puściło. Najbardziej wyczuwalne jest to na postoju gdy powoli kręce kierownicą i w momęcie gdy zatrzymuję ruch skrętny mam wrażenie jakby układ był na jakejś sprężynie która się napręża, puszcza i wywołuje puknięcie. W trakcie jazdy zero jakichkolwiek dźwięków, pukania czy luzów. Przypadłość ma miejsce tylko w trakcie odbijania kietownicy po skręcie i hamowaniu ale nie zawsze. Zgodnie z zaleceniami diagnosty wymienione zostały tuleje wachaczy, drążki stabilizatora i sworznie, na szarpakach wszystko ok. Pacjent to Astra H 2005r.

Dodam jeszcze że czuć te puknięcia na obu kołach dotykając ich i kręcąc kierownicą, jesy to również odczuwalne na drążkach kierowniczych z obu stron. Magiel suchy bez wycieków, działa płynnie. Auto z roku 2005/06, przebyte 162 tys po Belgijskich autostradach i magiel się już sypie? Bez jaj........

Gość Optimex

nie, to nie jest zacinanie w trakcie kręcenia kierownicą tylko w momęcie kiedy zatrzymuję obrót i cofnę kierownicę powiedzmy o 2 stopnie, jakby kręcenie coś naciągało i w momęcie cofnięcia puszczało

• 3 tygodnie później...

Dziś zauważyłem niepokojący objaw, podczas tych przeskoków na kierownicy widać że koło też lekko jakby przeskakuje, kierownica chodzi lekko ale jak się dobrze wczuje to w trakcie płynnego skręcania na postoju na kierownicy też czuć bardzo delikatne sporadyczne przeskoki. Pompa działa cichutko, jakieś sugestie?

stawiam jednak na łożyska w kolumnie McPersona .. bo nic innego nie przychodzi mi do głowy .. no jeszcze pęknięta sprężyna .. końcówka

ja bm wykluczył wspomaganie .. choć wiesz nie jestem na miejscu i ciężko to zweryfikować samemu. Ale o tym o czym pisałeś .. tych naprężeniach .. to miałem podobne uczucie jak miałem wlasnie problem z łożyskami kolumny. Takie stękanie podczas spręcania kołem i wyraźny opór na kierownicy .. jakby chciała odbijać w drugą stronę ..