Gość gezzini Opublikowano 27 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 Witam, dziś podpinając samochód pod komputer, zauważyłem że temperatura czujnika chłodziwa przy termostacie wskazuje 22 stopnie, gdy na zewnątrz jest 10 stopni.Czy taka niezgodność jest odpowiedzialna za to, że autko z rana odpala po kilku sekundach (nowe filtry, świece), gdy temp. czujnika była poprawna taka sama jak czujnika powietrza IAT, to odpalał od strzała, a teraz po kilku sekundach z rana, nie od razu. Proszę o Wasze opinie??? Gdy czujnik temp. pokazywał tak samo jak czujnik dolotu powietrza, na zimnym samochodziku jak tu, to odpalał od strzała, czyli z rana też jest różnica i pewnie inaczej komputer przy odpaleniu dawkuje paliwo i stad problemy z odpaleniem z rana na tym czujniku. Gdy go odpiąłem, pokazuje tak samo jak czujnik powietrza, ale non stop kreci się wentylator. Jutro z rana odepnę czujnik i odpalam autko, jak odpali ok, to czujnik winny moim problemom ostatnich dni z odpalaniem autka, czego nigdy wczesniej nie bylo :-) Jaki czujnik polecacie najtańszy, który nie sprawi problemów i będzie działał dobrze? CIEKAWOSTKA!!!przed chwilą idę znowu sprawdzić wskazania, godzina 13:00 i o dziwo ten czujnik pokazuje normalnie 11 stopni, tak jak na dworze, czyli wieczorami pokazuje 22, gdy jest 10 stopni, a popołudniu gdy jest 11 stopni na dworze, to czujnik pokazuje normalnie 11, zagadka , miał ktoś tak ?Przed chwilą kupiłem nowy i wsadziłem nowy czujnik. Dodatkowy temat, czujnik zasysanego powietrza pokazuje non stop 6 stopni, tzn. jak go dmuchnę, to nagle wzrasta, ale spada do 6/7 stopni, czyli mniej niż powietrze dookoła, myślę by go też wymienić, co myślicie ? Prosze o pomoc, czy z rana ma tak być, że czujnik temp pokazuje za wysoka temp? z tego co pamiętam, powinny być takie same prawie podobne, a nie taka różnica? Help   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/61136-opel-astra-g-98r-x16xel-temp-czujnika-p%C5%82ynu-za-wysoka-o-12-stopni/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi