Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość dizel1982

Witam.

Dziś w mojej leciwej już astrze F wpadł mi w podłogę pedał sprzegła. Nie wiem co się mogło stać ponieważ linka jest cała. Jak wciskał tą łapę od sprzęgła łapką to biego normalnie wchodzą i się wsyprzęglają. Dlatego to dla mnie trochę zagadkowe. Czy mieliście już podobny przypadek i ktoś wie co to może być?

Pozdrawiam.

https://forum.opel24.com/topic/62244-astra-f-peda%C5%82-sprz%C4%99g%C5%82a-wpad%C5%82-w-pod%C5%82og%C4%99/

Gość dizel1982

Właśnie jest cały czas na dole. Nie wiem, czy przy tej łapie przy skrzyni powinna być jakaś sprężyna? Bo żeby pedłą wrócił do normalnej pozycji, muszę napinać ręcznie tą łapę a jak zdejmę linkę to ona lata sobie swobodnie.

Powinna być sprężyna przy łapie od skrzyni i takie plastikowe mocowanie z gwintem w środku(służy do regulacji sprzęgła).Trochę dziwne jest,że nie masz tylko sprężyny.

Sprawdż jeszcze mocowanie linki do pedału sprzęgła.

Gość dizel1982

Powinna być sprężyna przy łapie od skrzyni i takie plastikowe mocowanie z gwintem w środku(służy do regulacji sprzęgła).Trochę dziwne jest,że nie masz tylko sprężyny.

Sprawdż jeszcze mocowanie linki do pedału sprzęgła.

A masz może zdjęcie jak to powinno wyglądać? Narobiłem się cały dzień, wywaliłem 500zł, kupiłem nowe sprzęgło, nową linkę, nowy docisk i łożysko, złożyłem a pedał dalej leży. Już pojęcie nie mam co to może być ....

Jedynie takie coś znalazłem http://ecat24.com/opel/catalog/part/1/7/222/2386/23791/

Jest tylko jedna sprężynę przy pedale sprzęgła (4) .

A masz może zdjęcie jak to powinno wyglądać?

Fotki nie mam,ale Kacper jak zwykle świetnie się spisał i dodał schemat.Sprężyna (4)podnosi pedał sprzęgła do góry podczas naciągania i zamocowania linki na łapie od skrzyni (elementy 18 i 17).Zobacz czy masz sprężynę przy pedale i czy łapa od skrzyni linki pracuje.Więcej pomysłów mi brak :zalamany:

Gość dizel1982

Dzięki wielkie. Już chyba ze zmęczenia zapomniałem naciągnąć linki :). Jak ją dokręciłem, pedał od razu poszedł do góry i wszystko jest dobrze :). Tak czy inaczej niepotrzebnie się narobiłem bo sprzęgło pochodziło by jeszcze do końca żywota samochodu a winna była linka która zsunęła się z pancerzem i przez to pedał wpadł. Tak to jest jak się kupuje najtańsze zamienniki. Teraz wziąłem TRW.