Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
Od pewnego czasu obserwuje w swojej astrze z silnikiem Z14XEP przebieg 145kkm kilka objawów potencjalnie wskazujących na początek końca sprzęgła. Ale chciałem to jeszcze z Wami skonsultować.
Po pierwsze podczas wciskania i puszczania sprzęgła na wysokości mniej więcej połowy słychać takie charakterystyczne "chrupnięcie".
A po drugie: ciężko się nim rusza. Trzeba nie lada wprawy, żeby (i to na ucho!) płynnie i powoli ruszyć, tak żeby silnik się nie dławił, a jednocześnie, żeby nie wykręcać jakiś kosmicznych obrotów. Gwałtowne ruszenie z miejsca bez wykręcenia 3-4k obrotów, przy i tak wątpliwym zrywie, jest praktycznie niemożliwe. A przy włączonej klimatyzacji nawet takie powolne ruszenie jest niemożliwe, bo najczęściej i tak się wiąże z małym "przydławieniem" silnika.
Zrobiłem test "trzeciego biegu", ale szczerze mówiąc, nie wiem, jak interpretować jego wyniki. Widać to na filmiku. Przy ostatniej próbie udało mi się wykręcić ok. 2k obrotów, ze sprzęgłem podniesionym trochę ponad połowę, to było tuż przed granicą tego jak miałby zgasnąć (na filmiku tego nie czuć). Nie widać też tego, że auto trochę się podrywało do startu.
Później na filmiku jest (już mniej spektakularne) ruszanie, zwykłe (które wygląda jak zwykłe powolne ruszanie) i przy włączonej klimie (gdzie za pierwszym razem słychać małe "przydławienie" się silnika.
Co o tym myślicie?
Pzdr
P.

https://forum.opel24.com/topic/62360-czy-to-pocz%C4%85tek-ko%C5%84ca-sprz%C4%99g%C5%82a/

Gość Rafał_79

Z tego filmiku nie wiele widać, ale jeżeli sprzęgło działa dopiero pod koniec i jego zakres działania jest bardzo mały, to na pewno skończyła się tarcza. U mnie jak się skończyło sprzęgło to żeby ruszyć bez "kangurka" musiałem bardzo powoli puszczać sprzęgło bo jego zakres działania był bardzo mały dosłownie 1-2cm,

https://forum.opel24.com/topic/62360-czy-to-pocz%C4%85tek-ko%C5%84ca-sprz%C4%99g%C5%82a/#findComment-491246