Gość schoolboy Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Witam, to znów ja. Przeszukałem większość tematów dotyczących wycieków płynu chłodzącego, jednak w każdym coś nie pasuje.. Od ponad pół roku zaczęło ubywać mi płynu chłodzącego w Astrze G, silnik w tytule tematu. Ubytki są duże, bo dziś właśnie skończyłem kolejną butlę 5l, kupowaną około półtora tygodnia temu (z racji że jest ciepło leję wodę demineralizowaną, na płynie bym zbankrutował). Pod dywanikami sucho, oleju nie przybywa, pod autem też sucho, w silniku także. Zwykle bywa tak, że po jeździe jest pusty zbiornik, po odkręceniu korka (który aż piszczy przy odkręcaniu, takie jest ciśnienie) zaczyna bulgotać i wypluwa płyn przez tą rurkę na górze. Trochę postoi i wypluje około pół zbiornika. Wtedy dolewam to pełna i często bulgocze i idą bąbelki z tej rurki na dole zbiornika. Sprawdzałem, że podczas dodawania gazu, jak przyłożę rękę do wydechu to się mocno skrapla, ręka jest mokra (ale nie wiem czy tak się to sprawdza). Jeszcze jak auto trochę postoi to po odpaleniu trzęsie silnikiem i odgłos, jakby nie chodził na wszystkich świecach przez jakieś 20-30s, potem się uspokaja i chodzi normalnie. Auto było także u mechanika, który nie zauważył wycieków. Nie mam już do tego siły...   Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/63378-x16szr-ogromne-ubytki-w-p%C5%82ynie-ch%C5%82odz%C4%85cym/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gawlak Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 a ja zamkne kolego temat zagadka ?? nie nie nie nie ma zagadek sa tylko fachowcy do D byles u mechanika ?? czemu nie sprawdzil plynu na zawartosc spalin ?? to podstawa czy padla UPG (uszczelka pod glowica) a nie macanie dymu z rury wydechowej takie ilosci plynu nie znikaja bez sladu nigdy nie odkreca sie korka na goracym silniku takie sa wlasnie efekty jak odkrecasz to cisnienie wywala plyn jesli wycieka korkiem podczas pracy silnika (korek normalnei dokrecony) to korek do wymiany o tym pisano w wielu tematach jak nie cieknie korkiem to gdzies musi leciec a szukanie trwa czasem dosc dlugo i szuka sie na odpalonym silniku a nie na zgaszonym wiec tlumaczenie ze szukales i nie nie znalazles do mnie nie dociera   Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/63378-x16szr-ogromne-ubytki-w-p%C5%82ynie-ch%C5%82odz%C4%85cym/#findComment-497886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi