Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zastanawiam się nad wymianą zwykłych reflektorów na soczewki w CD :) Mam ładną czarnulkę i takie soczewki z czarnym wnętrzem wyglądałyby pięknie... A przy tym na pewno lepiej oświetlałyby drogę niż zwykłe, chociaż te święcą nad wyraz dobrze... Poza tym z tyłu też mam przyciemnione (wersja Color Edition) i wszystko by fajnie pasowało.

Czy ktoś z Was ma u siebie soczewki? Do jakich modeli były one zakładane? Czy wymiana jest plug and play, czy wymaga jakichś przeróbek w elektryce, kostkach itp.? Ma ktoś może jakiś manual demontażu przednich reflektorów w CD?

Pozdrawiam!

https://forum.opel24.com/topic/64023-corsa-d-lift-wymiana-zwyk%C5%82ych-lamp-na-reflektory-soczewkowe/

Witam słuchaj miałem taki sam dylemat tylko moja corsa jest przed liftem ale pewnie będzie tak samo lampy z soczewka zapewne będą skrętne i jak je założycz to będziesz mógł je jedynie ręcznie wyregulować kostki pewnie będą te same, moge sie mylić jak sie myle to pewnie stare ściągniesz nowe założycz wyregulujesz i ok , bo skoro nie masz soczewek to dodatkowe potrzebne wiązki , o ile są potrzebne ,są nie pociągnięte . Najlepiej podjedz albo zadzwoń do ASO i powinni ci powiedzieć

Lampy na soczewce wszystkie sa skrętne. Do ich prawidłowego działania musiałbyś zmienić kolumnę kierowniczą gdyż jest z czujnikami skrętu i wychylenia żeby te lampy działały prawidłowo.

Jak podłączysz je do zwykłej corsy to będą stndardowo świeciły prosto tak jak zwykłe lampy. Pozostaje jeszcze kwestia podłączenia, mają inną kostkę niestety.

"Lodowy Czlowiek" dobrze "gada".Miałem podobny problem we wczesniejszej wersji Corsy.Nie opłacało sie montowac.Zbyt wysokie koszty.

• 2 miesiące temu...
Gość hubertj16

Witam, od niedawna jestem posiadaczem corsy D 1.4 2009. Mam problem z lampami przednimi. Kupiłem zderzak i lampy soczewkowe po lifcie i chyba umoczyłem i to bardzo. Lampy soczewkowe, które były zamontowane oryginalnie przed liftem maja inne kostki i inną budowę lampy ( tzn. po lifcie kostka ma 16 a nie 8 pinów). Jeśli chodzi o budowę lampy to rożni się tylko tym, że światła mijania i drogowe mają jedną żarówkę (przed liftem były to dwie żarówki). Funkcja doświetlania występuje zarówno w lampie przed jak i po lifcie, tutaj nic się nie zmienia. Nie wiem co z funkcją skrętną soczewki (czy była też w lampie przed liftem?-nie wiem). Proszę o poradę czy można i jak można przerobić instalację elektryczną aby lampy działały. Jaki to koszt? Czy warto w to dalej brnąć? Czy sprzedać wszystko i kupić lampy soczewkowe dedykowane dla tego rocznika. Pzdr.

Chyba za dużo niewiadomych i kombinowania aby to dobrze działało.

Jak nie bardzo się z tym orientujesz, to pogadaj z jakimś kumatym elektrykiem samochodowym aby ocenił możliwości modyfikacji.

Gość hubertj16

Witam,

No właśnie mój niby kumaty elektryk poradził mi żeby wrzucić taki temat na forum, że na pewno ktoś mi coś doradzi. Pzdr.

• 4 tygodnie później...
Witam,

Dziś odebrałem auto od elektryka, który podłączał mi lampy po lifcie soczewkowe. Warto było założyć zderzak i lampy soczewkowe po lifcie. Auto wygląda pięknie, o wiele lepiej niż wersja przed liftem. Elektryk poradził sobie bez problemu nawet nie mając schematów. Wszystko działa: światła do jazdy dziennej, światła automatyczne, doświetlanie zakrętów, funkcja skręcania soczewek przy skręcaniu podczas jazdy, światła postojowe, mijania i drogowe. Koszty związane z podłączeniem lamp to 150 zł usługa podłączenia w warsztacie elektrycznym, 60zł zakup kostek do lamp (pasują kostki od Vectry B po lifcie). Chciałbym też rozwiać wszelkie wątpliwości, że nie ma rzeczy niemożliwych. Wystarczy tylko kumaty elektryk. A koszty myślę, że nie duże bo 210 zł. Pzdr.

• 6 lat później...