Gość PioGor Opublikowano 28 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2007 pozwolę sobie zacytować pewną wypowiedź Witam od jakiegoś czasu jestem posiadaczem VB 1.6 16V z roku 2000. Wcześniej byłem posiadaczem tak opluwanego Fiata Tempry i ze zdziwieniem muszę stwierdzić iż problem spalania oleju był mi obcy. Od dłuższego czasu obserwowałem z zaciekawieniem posty o olejożerności silników 1.6 16V. Moja Viki ma w kołach 150 tys.km. i też brała olej ok. 1 litra na 1000km. Autko posiadało roczną instalację LPG (podciśnieniową), zostało spłacone (raty w banku) w 2006 roku i w tymże roku założono LPG ponieważ bank jako właściciel Viki nie zgadzał się na to wcześniej . Jest to autko z salonu z udokumentowaną przeszłością. Poprzedni właściciel stwierdził iż miał dość problemów z instalacją gazową. Rzeczywiście samochód kichał, gasł w najmniej oczekiwanych momentach, nie miał siły ciągnąć, ciężko palił. Na benzynce wszystko OK. Człowiek w końcu ma rodzinkę no nie? Jeden telefon do Białegostoku i już wiadomo że spece od LPG z okolic Wa-wy są do dupy. Orżnęli gościa przy zakładaniu instalacji albo nie mają o tym zielonego pojęcia. Silniki ECOTEC wymagają założenia instalacji IV generacji (sekwencyjnego wtrysku gazu). Polecam firmę AC z Białegostoku znają się na rzeczy. Pozostał problem dymienia. Miałem dość ciągłego dolewania oleju ale szczęśliwym trafem zaprowadziłem samochód do kolegi na wymianę rozrządu. Padło pytanie o spalanie oleju. Kazał dokupić uszczelniacze, uszczelkę pod głowicę i komplet dobrych pierścieni. I co? Tłoki mokły prawie dwa dni w nafcie, zanim można było zdjąć pierścienie (pokłon w stronę forumowiczów twierdzących że pierścienie nie mogą zapiec się w aucie które jeździ a miałem zalanego syntetycznego Mobila). Kolega wyjaśnił mi że olej ścieka po zgaszeniu silnika po zaworach do cylindra a temperatura w silniku robi swoje. Efekt? Zrobiłem prawie 5 tys. km. od wymiany i....... ZERO zużycia oleju. Viki jest dużo bystrzejsza, szybciej się zbiera i nie bieże oleju ani nie dymi. Koszt? Wszystkie części łącznie z kompletnym rozrządem (pompa wodna) ok. 600 pln. Robocizna? 400pln. W sumie ok. 1 tys. pln. Ludziom z okolic Ełku polecam zakład Jacka K. na Konieczkach. Właściciele pracowali kilka ładnych lat w serwisie Opla u pana K. a teraz przeszli na własne. Pomogli mi również rozwiązać kilka innych problemów ale to już temat na inny post. Czy to prawda może ktos spróbuje ja mam 1.6 16v i patrzyłem zrobiłem 1100 km po wymianie i ani grama oliwy niewiem jak to jest   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/6408-co%C5%9B-o-braniu-oleju-w-16v/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kolega Opublikowano 29 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2007 ciekawa historia.jak to dobrze miec pod reka znajomego ,sprawdzonego mechanika.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/6408-co%C5%9B-o-braniu-oleju-w-16v/#findComment-302041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jogi1982 Opublikowano 29 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2007 potwierdzam do mojej asterki przebieg 120tys władowałem lpg przed założeniem ani grama nie brała , po załozeniu LPG po 1 roku jazdy na gazie zaczeł wciagac około 1l na 1tys zaprowadziłaem do warsztatu wnioski zapieczone pierscienie olejowe po wymianie pierscieni panewek i uszczelniaczy na zaworach (550zł) bierze około 1l na 10tys wiec potwierdzam ze pierscienie olejowe w słabej kondycji po załozeniu LPG zapiekajš sie (też miałem mobil 1 10w 40 ) po remoncie wlałem mobila po 3 tys castrola magnatec 10w40 jesli chodzi o porownanie do mobila jest lebszy rano na mobilku słyszałem klekot zaworkow teraz na castrolku 0 klekotu   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/6408-co%C5%9B-o-braniu-oleju-w-16v/#findComment-302039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Miły Opublikowano 29 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2007 Silniki ECOTEC wymagają założenia instalacji IV generacji (sekwencyjnego wtrysku gazu) To akurat mija się całkowicie z prawdą http://localhost/opel/ipb/public/style_emoticons/default/smile.gif a silniki 1,6 16V bardzo dobrze znoszą gaz II gen. wymagają po prostu dobrego instalatora od gazu , a nie partacza. co do zapieczonych pierścieni olejowych - jezeli uszczelniacze zaworowe przepuszczają olej - to wcześniej pierścienie się zapieką normalne, czy to na benzynie czy na gazie. na benzynie nie będzie tego tak mocno widać, bo resztki niespalonej benzyny przedostają się do oleju i jego stan nie maleje tak szybko, jak w przypadku jeździe na suchym paliwie jakim jest gaz   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/6408-co%C5%9B-o-braniu-oleju-w-16v/#findComment-301887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi