Skocz do zawartości

Rozmiar klocków do Astry F 1.4 16V 90km z rocznika 1997 w wersji sedan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Panowie, mam gorącą prośbę - byłem dzisiaj w 4 sklepach motoryzacyjnych i każdy "fachowiec" mówił rzecz, która wykluczała słowa poprzedniego "speca". Jutro miałem wymieniać klocki hamulcowe, może tarcze, a nie kupiłem żadnego elementu do wymiany bo "fachowcy" nie wiedzą jakie mam klocki. Jedni mówią: "ma pan małe", inni zaś "ma pan duże", a jeszcze inni mówią: "sprawdzimy po vinie...o...nie można sprawdzić po pana vinie".

Wie ktoś jakie powinienem kupić klocki hamulcowe do Astry F 1.4 16V 90km z rocznika 1997 w wersji sedan?

https://forum.opel24.com/topic/64311-rozmiar-klock%C3%B3w-do-astry-f-14-16v-90km-z-rocznika-1997-w-wersji-sedan/

odpowiemy tak samo

moze male

moze duze

zdejmij kolo i zobacz jakie masz (spisz z nich numery jak sie da )

Sklepy jutro otwarte są do 13. Nie ma opcji abym wyrobił się w czasie, bawiąc w demontaż klocków, robiąc to pierwszy raz.

to pol godziny roboty ze sprawdzeniem

w dobrych sklepach powinni dobrac bez problemu z katalogu

w mniejszych czesto kuleja (zle szkolenie personelu)

masz dwa rodzjae klockow i dwa rodzaje tarcz

klocki do wersji zwyklej i ze wzmocnionymi hamulcami

zwykle to zapewne lite tarcze (tzw pelne)

a wzmocnione sa z wentylacja

wiesz jaka jest miedzy nimi roznica ??

Wentylowane są nacinane. Moja wersja silnika, według książek Opla, powinna mieć zwykłe tarcze...mam założone wentylowane.

Nie lepiej wziąć jedne i drugi i uzgodnic ze te nie własciwe beda zwrócone?Jak tak zawsze tak robie i np ostatnio tez nikt nie wiedział jake sa cylinderki w astrze f wziałem oba i do tego przewody bo istnialo ryzyka ze sie urwia.Zreszta sie urwały.....

Nie lepiej wziąć jedne i drugi i uzgodnic ze te nie własciwe beda zwrócone?Jak tak zawsze tak robie i np ostatnio tez nikt nie wiedział jake sa cylinderki w astrze f wziałem oba i do tego przewody bo istnialo ryzyka ze sie urwia.Zreszta sie urwały.....

Lepiej, gdyby mieli to na miejscu. Muszą zamówić to pod klienta, czyli nie będę mógł oddać, a nie będę bawić się później w odsprzedaż na portalach aukcyjnych.

Nie rozumiem jednego - do Fiata, Passatów, są programy serwisowa, jak EPER i ETKA, ze spisem części. Opel nie ma tego? Facet w sklepie po vinie nie mógł sprawdzić.

Jakoś w moim katalogu pokazuje jeden rodzaj do podanych danych auta są to GDB951 lub z innej firmy (tańsze) 05P304

Opel też posiada taki program a nazywa się EPC. Sklepy raczej nie posiadają do niego dostępu. Na podstawie VIN w ASO ustala się jakie powinny być np klocki.

Inna sprawa że ktoś mógł zmienić zaciski i tarcze a w związku z tym i klocki będą inne.