Skocz do zawartości

Układ chłodzenia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytanie dotyczące działania układu chlodzenia w mojej Astrze F 1.4.

Mianowicie chodzi mi o to, że nie jestem pewny czy ten układ działa poprawnie. Jak jest ciepło powiedzmy 20 stopni w góre przy jeździe na trasie silnik osiąga temperaturę 90 stopni, a w mieście dość szybko osiąga poziom 95 stopni i załącza wentylator, który utrzymuje temparturę na poziomie 94-97 stopni.

W chłodne dni temperatura silnika w trasie oscyluje w granicach 84-87 stopni (niższy próg przy włączonym ogrzewaniu), w mieście dochodzi do 90 stopni, czasem wyżej. Ogrzewanie działa.

Czasami przy zimnym silniku przy dodawaniu gazu słychać bulgotanie/przelewanie.

Płyn chłodniczy jest (na zimnym silniku połowa zbiorniczka). Co prawda ubywa, ale to przez nieszczelną chłodnicę. Uszczelka pod głowicą chyba jest dobra bo olej czysty, w płynie chłodniczym też nie zauważyłem żadnego syfu, no i samochód nie kopci.

Czy takie działanie układu chłodzenia jest normalne? To normalne, że w mieście w ciepłe dni silnik grzeje się do 95-97 stopni? W trasie przy szybszej jeździe temperatura wraca do poziomu 90 stopni. Mam tylko wrażenie, że silnik za szybko sie grzeje w ciepłe dni, a za wolno w zimne. jeszcze nigdy wskaźnik temperatury nie zbliżył się do czerwonego pola.

https://forum.opel24.com/topic/64417-uk%C5%82ad-ch%C5%82odzenia/

na forum opisywano wiele razy jak ma dzialac poprawnie

kolejny temat o pracy ukladu chlodzenia jest zbedny

a dziurawa chlodnice wymien

uklad w oplu jest cisnieniowy

na dodatek zanieczyszczasz srodowisko trucizna

bo do takich zalicza sie plyn chlodniczy

https://forum.opel24.com/topic/64417-uk%C5%82ad-ch%C5%82odzenia/#findComment-506689

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Polityka prywatności