Skocz do zawartości

Opel Vecra 1.8 16V gaz 1997

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam,

Jestem na kupnie auta w wersji kombi, trafila mi sie oferta vectry 1.8 16V z gazem (bardziej chcialem diesla), 1997, przebieg 190000, z klima, elektryka, gaz zalozony 5 miesiecy temu z gwarancja 2-letnia.

Prosze o opinie o tym modelu i ewentualne uwagi badz podpowiedzi czy warto kupowac takie auto i co mnie ewentualnie czeka jesli chodzi o serwis (pasek rozrzadu wymieniony, olej i filtry rowniez, klima nabita) i na co szczegolnie zwrocic uwage przy kupnie (jakies slabe punkty, korozja itd.)

https://forum.opel24.com/topic/6474-opel-vecra-18-16v-gaz-1997/

Gość Kamil767

Zawieszenie,ogrzewanie, takie najmniejsze szczegóły nawet podswietlanie ... ja jak kupywałęm swego to zadna lampka nie działała w podsufitce w schowku w bagazniku na kokpicie zadna nie działała nawet ta od tylniej tablicy rej. niektóe były zasniedziałe a niektóre do wymiany... kto nim jezdził ;]? no warto tez w jakis sposób zawieszenie sprawidzic ... koncówki... bity :D pozdro

[ Dodano: Nie Gru 02, 2007 23:07 ]

chcesz To mam taki poradnik w pdf pod tytułem "jak kupwac uzywany samochód" pozdro

https://forum.opel24.com/topic/6474-opel-vecra-18-16v-gaz-1997/#findComment-301597

• 1 miesiąc temu...

Jak kupiłem swoją Viki kombi X18XE z 1997r miała 140 kkm, założyłem jej od razu gaz sekwencyjny, teraz ma 157 kkm, oleju praktycznie nie bierze, może z 0,3 litra na 10 kkm. Przy przebiegu 190 kkm to na pewno musisz wymienić rozrząd jak był nie wymieniany, koszt ok. 500 zł z robocizną, ponadto jeśli nic nie było robione w zawieszenie a pewnie nie to szykuj przynajmniej 2000 zł na amorki i tuleje wahaczy i resztę ustrojstw w zawieszeniu. Ogólnie mi jeździ się dobrze, pali mi średnio 10,5 litra LPG, do tej pory wymieniłem cewkę DIS, nowa 370 zł ale ja kupiłem na szrocie za 60 zł, gumki stabilizatora z tyłu - 12 zł i sworzeń prawego przedniego wahacza - 24 zł, ceny części naprawdę tanie. Jak chcesz kupić to sprawdź czy nie falują wolne obroty i czy nic nie stuka w zawieszeniu, wymień świece, przewody WN. Ale dziwne,że gościo sprzedaje Viki ze świeżo założonym gazem, może już skrzynia się sypnęła albo sprzęgło a to koszty już naprawdę spore, używana skrzynia 1500 zł, kompletne sprzęgło też coś z 1500 zł no i wymiana jest kłopotliwa bo najlepiej to wyjąc cały silnik albo odkręcić ramę zawieszenia i mechanik spokojnie zaśpiewa z 500 zł. Najlepiej jedź na przegląd do ASO, zapłać 300 zł i będziesz wiedział, że nie kupiłeś kota w worku.

https://forum.opel24.com/topic/6474-opel-vecra-18-16v-gaz-1997/#findComment-292420

• 2 tygodnie później...

Mam Vectre combi z 2001r. 18 16V w gazie, ale nie sekwencja. Teraz ma przebieg 240tyś km i padła skrzynia biegów. Kupiłem używana i z robocizna kosztowało mnie to ok. 1000zł. Z tym przebiegiem sprzęgło jest jeszcze dobre i w cale nie trzeba jak ktoś wcześniej napisał wyjmować do tego silnika. W tych Vectrach skrzynia to mangament. Poza tym pękają kolektory wylotowe, a zawieszenie tez nie jest najmocniejsza strona, ale tanie części. Z gazem miałem raz problem, bo sterownik silnika (komputer) zapamiętał jakis błąd i w żaden sposób nie można było tego skasować. Objawy były takie, że na wolnych obrotach słabo wkręcał się na obroty, a przy wyższych było wszystko w porządku. żeby usunąć ten błąd trzeba było usunąć z komputera cały program i wgrać od nowa wszystkie dane. Elektryk który mi to robił mówił, że miał w swojej juz jeden taki przypadek. Ogólnie jak na ten przebieg auta to nie ma co narzekać.

https://forum.opel24.com/topic/6474-opel-vecra-18-16v-gaz-1997/#findComment-290924