Gość Radkoski Opublikowano 24 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 Witam To mój pierwszy temat na forum więc proszę o wyrozumiałość Jestem posiadaczem 10 letniej Astry II z przebiegiem 160 tys.km - silnik 1,4 16V 66 kW Z14XE - jakieś dwa miesiące temu zaczęły pojawiać się pewne problemy - mianowicie auto podczas dłuższej niż 30 km jazdy nagle zaczyna szarpać i gaśnie po czym można je normalnie odpalić i jechać dalej - dzieje się to zawsze po przejechaniu właśnie dłuższego dystansu i podczas wilgotnej pogody - w połowie września miała wymieniony olej i wszystkie filtry - lecz niestety dwa tygodnie później musiałem odwiedzić warsztat ponownie gdyż auto było jakieś "przymulone" pomogła wymiana filtra paliwa (który był totalnie zapchany) - od tego czasu wszystko działa niby poprawnie poza tymi niespodziewanymi gaśnięciami silnika - niekiedy silnik udaje się uruchomić ponownie bez problemu - a niekiedy trzeba się trochę nakręcić rozrusznikiem żeby silnik zastartował - dodatkowo wczoraj po takim "numerze" auto odpaliło z problemami lecz na tablicy rozdzielczej nie zgasła kontrolka (żółta - zarys samochodu z kluczem) - po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu już bez problemów kontrolka zgasła dopiero po odpaleniu silnika - do tej pory gasła po kilku sekundach po przekręceniu stacyjki do połowy - moje pytanie co moze być przyczyną takiej sytuacji i czy nie grozi to jakąś poważniejszą awarią ? ewentualnie jaki może być koszt naprawy ? Z góry dzięki za pomoc Pozdrawiam   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/64769-szarpanie-i-ga%C5%9Bni%C4%99cie-silnika-z14xe/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi