Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam wszystkich.

mam następujące problem.

w mojej astrze nie działa oświetlenie wnętrza i oświetlenie bagażnika.

mam książkę "sam naprawiam samochód" H.R.Etzold. tam znalazłem w schematach elektrycznych, na schemacie VI (nr 697-oświetlenie wnętrza) oznaczenie X6 opisane jako "złącze 64-stykowe, tablica rozdzielcza-nadwozie, z tyłu". proszę o pomoc w zlokalizowaniu tego złącza lub/i ewentualne wskazanie co powinienem zrobić żeby oświetlenie wnętrza i bagażnika zaczęło działać.

bezpiecznik oczywiście działa, żarówki też, wyłącznik oświetlenia bagażnika, wyłączniki drzwiowe też wydają się dobre(nie sądzę żeby padły wszystkie 4 + włącznik przy światłach).

Dziekuję za pomoc.

pozdrawiam

masę sprawdzałem dzisiaj i wyszło na to że mam.

wnętrze i bagażnik są zasilane jednoprzewodowo więc wychodzi na to że potrzebuje plusa tylko. na schemacie miedzy plusem a żarówkami jest właśnie to złącze 64stykowe.

gdzie to jest??

uzupełniam:

astra f

włącznikiem od świateł też niedziała

dzieki

https://forum.opel24.com/topic/6486-niedzia%C5%82a-o%C5%9Bwietlenie-wn%C4%99trza-i-baga%C5%BCnika/

Gość jogi1982

w progu od strony kierowcy pod plastikową listwą jest łaczenie wszystkich kabli masowych drzwi idzie to do włacznika oswietlenia

najczęściej tam robi sie przerwa w obwodzie

wykrec listwe pod okładziną masz plastikową szyne a wniej zawiniete w czarna tasme z materiału łaczenie chyba 4 białe kable i 1 szary rozwal to i połacz jeszcze raz :D

oczywiscie przed tym sprawdz czy

zaroweczki sie nie przepaliły

bezpiecznik nie przepalony :D

[ Dodano: Sob Gru 01, 2007 19:30 ]

ps

wyjmij lampkę wewnetrzna bedziesz miał tam 2 przewody 1 czerwony + i 2 nie pamietam biały albo czarny -

sterowanie wewneczne swiatła zrobili na - wiec jezeli połaczysz biały na chwile z karoserią i lampka zaswiecie 100% nie masz masy

zastosuj sie do mojej rady:) moze pomoze

u mnie była własnie taka akcja też studiowałem 2 tyg schematy az dotarłem do tego łaczenia i było przerwane połaczyłem zaizolowałem i działa :);]

Gość Anonymous

mówisz oczywiście o przednim słupku kierowcy ??

a to co pytałem: "złącze 64-stykowe,tablica rozdzielcza-nadwozie,z tyłu" gdzie to jest??

jak byłem u elektryka(który niemiał czasu na naprawienie tego) powiedział że on wie już(bez oglądania) co się stało i że coś przegniło niby. co to mogło być??

bezpiecznik i żarówki jak pisałem działają oczywiście.

dzięki.

Gość jogi1982

Dołączona grafika

łacze 64 ale tam nie masz co tykac

zajmij sie ta wiazką te 5 przewodów 4 ciekie jasno szare i gróbszy szary są tam łaczone zaizolowane tasma z materiału i to gnije spokojnie znajdziesz w tej kupie przewodów ;]

Gość Anonymous

Dzięki bardzo za fotkę i opis.

mam nadzieję że teraz pójdzie szybko i na temat.

dzięki

pozdrawiam

[ Dodano: Sob Gru 01, 2007 19:13 ]

mam do Ciebie jeszcze jedno pytanie.

właśnie byłem zobaczyć jak to się rozbiera.

możesz powiedzieć czym to odkręcić? jak się nazywa ten "gwiazdkowy" klucz?

dzięki za pomoc.

• 2 miesiące temu...