Skocz do zawartości

Wymieniłem oryginalne glosniki w Astrze G i basu ni ma nic

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Jak w temacie. Padl mi jeden oryginalnt 16' z przodu i zakupilem nowy komplet wooferów ALPHARD. Sprzedawca zapewnial mnie ze bedzie lepiej a tu klops. Basu dostarczaja mi praktycznie tylko 13'tki z tylu (zabawne prawda :wesoly: ) Pytanie do fachowców - o co biga? Pasmo przenoszenia tych przednich 70 Hz - 6000 Hz, Radio - Clarion DB148R. Podlaczone dobrze bo wczesniej mialem w przeciwfazie, ale juz pozaamienialem kabelki w kostce, bo nie chcialo mi się zdejmować boczków na mrozie. Wytlumienie drzwi coś pomoże?

https://forum.opel24.com/topic/6542-wymieni%C5%82em-oryginalne-glosniki-w-astrze-g-i-basu-ni-ma-nic/

Gość Anonymous

no takie jedyne sensowne wytłumaczenie to przeciwfaza.

a na radiu nie masz wylaczonego basu??

no naprawde nie wiem co to moze byc.

sprawdz jeszcze raz czy sa dobrze podlaczone.

włącz aby grałsam przod i wtedy odłącz jeden głosnik.

bedziesz wiedział czy dobrze podlaczyłes.

Gość Anonymous

Moze inaczej. Zeby nie rozwalać oryginalnej kostki iso oplowskiej (bo jest na 3) dokupiłem sobie przejscióweczkę iso na iso i w niej zamieniłem kabelki 3 i 4 oraz 5 i 6 (miejscami ze soba oczywiście). Efekt - żadnej zmiany. Na mój gust zamiana tych styków powinna załatwić problem przeciwfazy, bo glosniki na bank mam podlaczone odwrotnie (zolty z brazowym i niebieski z brazowym mam pod + w glosnikach). No chyba ze się mylę.

Jak właczam sam przód to się zastanawiam czy mój stary kasetowy grundig mono nie grał lepiej :?

Gość Anonymous

może po prostu te głośniki to nic wielkiego na pewno sprzret nie jest wielkich lotów

ja u siebie testowałem różne cuda i tylko hertz grał lepiej od oryginałów i to takie za 300 zł wzwyż bo wszystko tańsz niestety bylo gorsze w odsłuchach,

przetestuj je jeszzce podłączając na kostke jako tył i bedziesz wiedział jezeli bedą grału do niczego to niestety takie głośniki, dobre głośniki kosztują

Gość lord_wiader

zamieniłem kabelki 3 i 4 oraz 5 i 6

Powinieneś zamienić miejscami 3 z 4, albo 5 z 6, a nie oba naraz.

Większość głośników nie jest przystosowana do pracy bez zabudowy (Free Air), dopiero po wytłumieniu drzwi pokazują swój potencjał (wytłumiając drzwi i zostawiając seryjne głośniki też odczułbyś dużą różnicę).

Gość Anonymous

Hmm a tego nie bralem pod uwage. Ale przeciez 3 i 4 odpowiadaja za lewy glosnik a 5 i 6 za prawy. Poza tym stwierdzilem ze zamieniajac polaryzacje w kostce zamienilem sobie jednoczesnie polaryzację tweeterów i teraz te sa podlaczone w przeciwfazie :wesoly: Chyba po prostu zdejme jeszcze raz te obicia i podłacze jak trzeba.

• 3 tygodnie później...
Gość Anonymous

Witam,

czego ty oczekujesz po takich glosnikach Alphard !:)? ile one kosztowaly ? 50 zł ?

Nawet jak kupisz porzadne glosniki to bez wytlumienia drzwi nie zobaczysz prawie zadnej roznicy w dzwieku.....

jest jeszcze takie cos jak wygrzanie glosników tzn musza pograc ok 20-30 godzin zeby nabraly swoich walorów i barwy dzwieku ( tak jak dotarcie silnika )

a w astrze seryjne glosniki to blaupunkty i nawet fajnie graja bez wytlumienia drzwi... napewno lepiej niz te alphardy

pozdro :)