Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Panowie jak w temacie czy orientuje się ktoś jakie łożysko było zastosowane w tym modelu i roczniku astry? Będąc w motoryzacyjnym facet mi powiedział, że występowały tam dwa rodzaje łożysk i mam rozebrać samochód. Niestety u siebie nie mam warunków na demontarz i będę to robił w garażu u szwagra na wsi. Jeśli rozbiorę astre to nie będe miał czym podjechać 15 km do motoryzacyjnego. Dlatego chciałbym mieć już wszystko pokupione.

Opel to golas z niemiec bez abs w papierach jest napisane, że miał fabrycznie koła 13-nastki. Jest to wydanie Adam Opel.

Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/65504-astra-f-14-8v-kombi-1996-jakie-%C5%82o%C5%BCysko-ko%C5%82a-przedniego/

co za debile pracuja w tym sklepie

raz po VIN mozna to okreslic w katalogu czesci

dwa na bank jest napisane ze np jedno jest do auta z ABS a drugie bez

albo do innych silnikow

a jak masz dylemat

to kup oba lozyska

wyjmiesz stare to porownasz

i ustaw sie ze oddasz to ktore nie pasuje

pamietaj ze nie przyjma jak je uwalisz smarem

albo bedzie po probie montazu

stara i sprawdzona metoda ;)

A no widzisz debile a koleś ma sklep z 20 lat i nie wie:P Słuchaj miałbyś możliwość mi to sprawdzić jeśli podałbym Tobie vin?

A więc tak zaopatrzyłem się w EPC z 2006 roku. Według programu mam łożysko o średnicy zewnętrznej 66mm. Podjechałem do innego sklepu motoryzacyjnego i tam według katalogu średnica zewnętrzna 64mm. Zaufałem programowi i kupiłem 66mm. Zobaczę co wyjdzie jutro podczas wymiany.

A co tam na bogato najwyżej taxi zamówię :P A tak na serio jest to łożysko z przodu po zdjęciu kapsla w środku jest około 48mm a na zewnątrz 55mm więc mi nic to nie mówi.

Jest jeszcze jedna kwestia. Jak wpisałem kumpla vin w programie astra z 92 roku to wyskoczyło wtedy łożysko 64mm.

Takiego łożyska do opla nie ma 55/48mm. Tutaj mam zrzut z EPC http://zapodaj.net/cf631507c7814.jpg.html wszystko mi się zgadza silnik C14NZ.