Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Kiedyś kilka razy mi się zdarzyło, że podczas parkowania przy skręcie w prawo słyszalny był odgłos piszczenia/tarcia - coś ala pasek.

Podczas dojazdu na sprzęgle lub luzie.

To ustalo.

Dzisiaj natomiast zaczęło być to bardzo słyszalne w sumie podczas dojazdów na luzie na wprost lub lekko w prawo.

Na autostradzie przy ok 90-100 km/h zaczynało lekko huczeć i odczuwalne lekkie wibracje. Przy skontrowaniu lekkim w lewo ustawało a w prawo się nasilało.

Z tego co się orientuję to raczej mam wspomaganie elektryczne. Bo kumpel mówił żebym sprawdził płyn od wspomagania.

A czy te odgłosy nie mogą być spowodowane paskiem od alternatora ?

Na postoju nic nie piszczy. Tylko na dojeździe na luzie. Po włączeniu biegu ustaje albo po prostu nie jest tak słyszalne (nie mogę wyczaić).

https://forum.opel24.com/topic/65565-17-dti-isuzu-100km-piszczenietarcie-i-huczenie-podczas-jazdy/

No a czy pasek nie powinien cały czas dawać objawów ?

Nawet na postoju ?

Nie bardzo wiem jak go sprawdzić podczas jazdy. Bo tylko podczas jazdy (dojazd na luzie) jest piszczenie/tarcie słyszalne.

przeczytaj tamten temat od poczatku i powoli

piszczenie paska jest dosc charakterystyczne

laik to pozna

a piszczec moze wiele innych rzeczy

np lozysko na sprzegle (dojedz biegu i hamuj dopiero pod sam koniec)

przeczytaj tamten temat od poczatku i powoli

piszczenie paska jest dosc charakterystyczne

laik to pozna

a piszczec moze wiele innych rzeczy

np lozysko na sprzegle (dojedz biegu i hamuj dopiero pod sam koniec)

Przepraszam ale czy możesz podać linka do tematu w który mam się wczytać. Bo nie mogę go namierzyć. Dzięki.

rece opadaja

tam gdzie napisales !!!

Po 1 - nie jestem biegły na forach (dopiero się uczę tutaj działać).

Po 2 - nie jestem znawcą samochodów (jestem laikiem jak już wspomniałem.

Szkoda, że podchodzisz do mnie w ten sposób zamiast naprowadzić albo pomóc.

Oczywiście mogę auto oddać do mechanika i pewnie to zrobię. Ale najpierw bym chciał przynajmniej mieć pojęcie co się może dziać i jak szybko muszę zareagować.

Bo wszelkie objawy tego typu są ciężkie do weryfikacji (jeszcze jak się dzieją od czasu do czasu). I wiem, że na odległość ciężko coś poradzić ale zawsze mogą być jakieś wskazówki.

nie wiesz gdzie juz napisales ??

kliknij na ''swoje posty'' a znajdziesz

oki już kumam - tam gdzie na innym poście napisałem - przepraszam ale zakręcony jestem

ale u mnie nie piszczy na postoju przy maksymalnym skręcie - to testowałem

piszczy /trze przy jeździe na sprzęgle/luzie

sprawdzę jeszcze czy na samym luzie bez sprzęgła czy także to się dzieje

Edytowane przez Perszing