Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość grzeskuu

Astra z19dth 150.

Witam,

Od jakiegos czasu mam nastepujacy problem. Wydaje mi sie ze moze to byc hamulec reczny ale nie jestem pewien. otoz...

Od jakiegos czasu, w momencie kiedy puszczam sprzeglo, w momencie kiedy jest ten moment przejscia, szarpniecie do przyspieszenia, slychac dosyc dziwny, metaliczny dziwek, jakby 1 sekundowe stukniecie, skrzypienie, skrzypniecie ?, po czym odpuszcza i tak do kolejnej zmiany biegu. zauwazylem ze najbardziej slychac kiedy ruszam z 1 i zmieniam z 1 na 2jke. przy wyzszych biegach raczej nie ale za to w sytuacji kiedy zwolnie pedal gazu i nagle dodam (nastapi szarpniecie) wowczas tez to slychac, bez zmianu biegow juz.

CO TO MOZE BYC ?

wydaje mi sie, chociaz pewny nie jestem, ze dzwiek ten dobiega gdzies z tylu samochodu. zdarzylo mi sie bowiem, ze zaciagnelem reczny lekko w czasie mrozow. wydawalo mi sie ze nie odbil i od tamtej pory trzyma reczny. pojechalem wiec do mechanika. podnieslimy auto, sprawdzilismy linki. okazalo sie ze linki odbijaja, nic kol nie trzyma, zaciagalismy reczny i zwalnialismy. za kazdym razem hamulec odbijal. zauwazylem tylko ze lewe prawe kolo nieco ciezej sie kreci od lewego tylniego... ale niewiele... czy to moze miec zwiazek z tym dziwnym dzwiekiem? mam tez o wiele wieksze spalanie niz dotychczas.. nie wiem czy to z uwagi na mrozy i krotkie odcinki jakie pokonuje samochodem czy moze ten reczny ? jezeli w ogole...

prosze o pomoc. niebawem musze ruszyc w dluga trase i bede musial to naprawic. nie wiem jak to zrobic i co dokladnie powiedziec mechanikowi aby mogl mi pomoc. mam obawy co do tego, nie chce skonczyc w sytuacji kiedy mechanik wymienia mi pol samochodu i sciemnia zeby mnie tylko naciagnac bo nie sprecyzowalem problemu i korzysta na mojej niewiedzy.

https://forum.opel24.com/topic/65866-dziwny-d%C5%BAwi%C4%99k-przy-puszczaniu-sprz%C4%99g%C5%82a/

Gość popencjusz

a może to poprostu tuleje belki skrętnej wydają taki dźwięk? Jeśli styłu to tylko to. Chyba że coś lata w gnieździe koła zapasowego lub same koło się przemieszcza.

https://forum.opel24.com/topic/65866-dziwny-d%C5%BAwi%C4%99k-przy-puszczaniu-sprz%C4%99g%C5%82a/#findComment-522601

Gość grzeskuu

to napewno nie kolo zapasowe. raczej nie slychac tego z przodu. chyba przejade sie na stacje diagnosyczna zeby wjechac na hamownie. tam z obciazeniem bede mogl ten dzwiek wydobyc dla mechanika ktory moze mi to zdiagnozuje.

https://forum.opel24.com/topic/65866-dziwny-d%C5%BAwi%C4%99k-przy-puszczaniu-sprz%C4%99g%C5%82a/#findComment-522603

Gość grzeskuu

raczej watpie zeby to byl tlumik.. sprawdzalem niedawno. trzyma sie dobrze raczej.

ktos mial jeszcze podobne problem Y??

wczoraj, gdy bylo kilka stopni na plusie problem zniknal. 0 dziwnych dziwekow i odglosow...

dzisiaj rano kiedy bylo okolo -9, problem znow sie pojawil.. co moze przymarzac ? moze jakies cilinderki w hamulach ?

https://forum.opel24.com/topic/65866-dziwny-d%C5%BAwi%C4%99k-przy-puszczaniu-sprz%C4%99g%C5%82a/#findComment-522627